Irán az amerikai figyelmeztetések ellenére folytatja űrrakétaprogramját – közölte szerdán az iráni külügyminiszter, hozzátéve, hogy a nemzetközi jog nem tilt ilyen programot.
Mohammad Dzsavád Zaríf, aki hivatalos látogatáson járt Újdelhiben, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt is kijelentette, hogy a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról 2015-ben megkötött szerződés felmondása is lehetséges megoldás Teherán számára, de nem ez az egyetlen megtárgyalható lehetőség.
Az Egyesült Államok januárban előzetesen óvta Teheránt a három tervezett űrrakéta indításától, amely szerinte sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, mivel ballisztikus rakétákról van szó. Az ENSZ BT 2231. határozatában felszólította Iránt, hogy nyolc évig tartózkodjon atomtöltetek hordozására alkalmas ballisztikus rakéták fejlesztésétől.
Irán kizárta Washingtonnal a tárgyalásokat katonai kapacitásairól, különös tekintettel a Forradalmi Gárda elitegység által folytatott rakétaprogramra. Teherán azt hangsúlyozza, hogy a program kizárólag védelmi jellegű, és tagadja, hogy rakétai atomtöltet hordozására alkalmasak.
(MTI)