2019. január 23., szerda, Zelma, Rajmund, Emese napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:11 Ötmillió darab captagon tablettát találtak Görögországban16:31 Vona szerint Sneidernek bocsánatot kellene kérnie, veszélyben a baloldali együttműködés16:11 Egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete16:01 Nem szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés a túlóratörvény elleni határozatot15:44 Karácsony és Horváth mérkőzik a baloldali főpolgármester-jelöltségért - utóbbi számít a Jobbikra is14:55 Japánba is elmegy a pápa - igazán elsajátíthatná ott a migránskezelési alapelveket14:21 Megdőlt a mexikói gyilkosságrekord14:05 Megvan a BKK új vezérigazgatója13:49 Kékestetőn csaknem negyven centiméter a hótakaró13:16 135 évet kellett várni az egyház által engedélyezett magyar misére Csángóföldön12:55 Tíz emeletnyi szajha - ez a "magyar" nő is prostitúció szervezésével kereste meg a mindennapi kokaint Angliában12:42 Ellenőröket fenyegetett egy hévízi vendéglős12:19 "Esterházy-elrablás": nincs itt semmi látnivaló, csak a pénzen marakodnak11:34 A fogdán töltötte a nászéjszakát egy hamisító - saját esküvőjén tartóztatták le11:15 Harminc liter gina az istállóban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Tovább a német lejtőn: nem lesz többé "Damen und Herren", mert sértené az "interszexuálisok" érzékenységét

Meghatározó változtatást vezettek be Németországban 2019. január elsején: a "harmadik nemet". Ez azt jelenti, hogy az anyakönyvekben a nem megjelölésére immár a nő és a férfi kifejezés mellett a "divers" szót is használni kell. Ennek jelentése: különböző, különféle, vegyes. A változtatást az alkotmánybíróság rendelte el még 2017 végén, a parlament pedig tavaly elfogadta azt.
Zoom
A változtatásról Katarina Barley igazságügyi miniszter elmondta, azért "volt rá szükség", mert "egyetlen embert sem szabad hátrányosan megkülönböztetni a nemi önazonossága miatt". Korábban a német jog szerint csak arra volt lehetőség, hogy a sem nőként, sem férfiként nem azonosítható emberek "nem nélküli" megjelölést kapjanak, ezt azonban negatív jelentésűnek, hátrányosnak ítélték meg, ezért változtattak rajta.
A cselekménysort egy 2017-es eset indította el, amikor egy "interszexuális személy" akart módosíttatni az anyakönyvi kivonatán, megváltoztatva az addigi nő megjelölést. Ezek után mondták ki, hogy az ember nemi besorolása kulcsfontosságú a személy önfelfogásában, és nem lehet emiatt hátrányosan kezelni. A becslések szerint Németországban legalább nyolcvanezer "interszexuális ember" él.
Új jelölések: d, a, x, i
A divers kifejezés tehát folyamatosan tűnik majd fel Németországban, így a cégeknek is alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Például egy álláshirdetésnél is el kell kerülni a "nemi megkülönböztetést", egyben "tiszteletben kell tartani a sokszínűséget" – ha valaki ezt nem teszi meg, súlyos büntetésre számíthat.
Ezekben a hirdetésekben négyféle új jelölés egyikének használata lesz kötelező: a megszokott m (männlich, azaz férfi) és w (weiblich, azaz női) mellett meg kell jelennie a d, a, x, i betűk egyikének is, hogy megfeleljenek a jelenlegi jogszabályoknak. A d ugyebár a divers rövid alakja, amelynek jelentése a már említett különböző, különféle. Az a betű az anders rövidítése, jelentése egyéb, az x és az i pedig az intersexuell, azaz interszexuális szót helyettesíti. Az "interszexuális emberek" olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek nem sorolhatók be kizárólag női vagy férfi kategóriába, avagy adott esetben mindkettőnek megfelelnek.
Nincs többé "Damen und Herren"
A változtatásnak köszönhetően várhatóan hamarosan kikopik a hivatalos levelezésekből a "Sehr geehrte Damen und Herren", azaz az "Kedves hölgyeim és uraim" német megfelelője. A megszólítás gyakorlata még kialakulóban van, várhatóan el kell telnie egy kis időnek, mire a vállalatok megtalálják a legjobb megoldást. "Problémamegoldásként" javasolják megkérdezni, hogyan szólíthatják az aktuális partnert. (Kérdés, mi van, ha növényként kéri megnevezni magát... - a szerk.)
Szintén változtatásokra lesz szükség a vállalati öltözködési szabályok, elvárások esetén, amelyek eddig csak a nőkre és férfiakra vonatkoztak az általános megjelenés szintjén. Ezeket most ki kell igazítani. Bár talán ez az egyik legkisebb gond, hiszen eddig sem volt ajánlott megszabni, hogy például nadrágot és nyakkendőt csakis férfiak vehetnek fel.
A nyilvános helyeken és munkaállomásokon valószínűleg külön mellékhelyiségeket kell kialakítani a "divers embereknek", szintén igaz ez az egészségügyi szobák esetében, de sok olyan helyen is, ahol eddig csak a férfi és női tagolás létezett. Erre a problémára alternatív megoldási javaslat, hogy marad a mosdóknál a kettős kialakítás, de női vagy a férfi helyiséget megosztják az "interszexuálisokkal". Elvégre jelenleg is vannak olyan illemhelyek, amelyeken egyszerre látható a férfi és a női jelzés.
Nem is rossz: abba az öltözőbe mennek, amelyikbe akarnak
A munkahelyi edzőtermek, öltözők esetében szintén nem lehet egy csettintéssel mindenhol harmadik, divers verziót létesíteni, így a jelenlegi legalkalmazhatóbb javaslat szerint az "interszexuális emberek" maguk dönthetik majd el, melyik öltözőt akarják használni.
Egyes cégeknél léteznek női kvóták, amelyek feladata a szakmai egyenlőség biztosítása volt, például hogy egy vezetői testületben nők is kapjanak helyet. Az ilyen szituációkat szintén érinti az új rendelkezés: a "harmadik nemre" vonatkozó szabályokat itt is be kell vezetni.
A következő időszak a tanulásról, az új szabályozáshoz való alkalmazkodásról szól a német munkajogban, az "interszexuális embereket" pedig kérik, hogy az első hónapok hibáit ne vegyék sértésnek, ha a másik félen látják az alkalmazkodásra törekvés jeleit...
(Index korrigálva)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready