2019. június 25., kedd, Vilmos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:47 Több százmillió forintos kárt okoztak a viharok07:33 Minden eddiginél nagyobb területen irtják a szúnyogokat06:53 Egyre többen vesznek fel lakáshitelt új ingatlanra22:31 Reuters: Venezuelába érkezett az orosz légierő egyik repülőgépe22:21 Az atomalkuban vállalt kötelezettségei betartására szólította fel Teheránt több európai ország22:12 Putyin jövő év végéig meghosszabbította az élelmiszer-embargót21:43 A Jobbik süllyedő hajójáról Márki-Zay mozgalmába menekülnek a "túlélők"21:20 Előválasztási bohózat: nem válogatnak az eszközökben a "demokraták"21:05 Hétszeres életfogytiglanra ítélték Ciprus első sorozatgyilkosát20:44 Üvöltve kergette ki a "nem megfelelő állapotban lévő" pópa a kórust és a közönséget a székesfehérvári szerb ortodox templomból20:04 Emlékoszlopot állítottak a Ludovika ellenforradalmi felkelésének évfordulója alkalmából19:55 Trump még a perzsa ajatollah ellen is hozott szankciót19:27 Ismét gyújtóléggömbök okoztak tüzeket Izraelben18:45 Kurz már nem zárja ki az újabb koalíció lehetőségét az FPÖ-vel18:40 Isonzó emlékére
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Tovább a német lejtőn: nem lesz többé "Damen und Herren", mert sértené az "interszexuálisok" érzékenységét

Reklám

Meghatározó változtatást vezettek be Németországban 2019. január elsején: a "harmadik nemet". Ez azt jelenti, hogy az anyakönyvekben a nem megjelölésére immár a nő és a férfi kifejezés mellett a "divers" szót is használni kell. Ennek jelentése: különböző, különféle, vegyes. A változtatást az alkotmánybíróság rendelte el még 2017 végén, a parlament pedig tavaly elfogadta azt.
Zoom
A változtatásról Katarina Barley igazságügyi miniszter elmondta, azért "volt rá szükség", mert "egyetlen embert sem szabad hátrányosan megkülönböztetni a nemi önazonossága miatt". Korábban a német jog szerint csak arra volt lehetőség, hogy a sem nőként, sem férfiként nem azonosítható emberek "nem nélküli" megjelölést kapjanak, ezt azonban negatív jelentésűnek, hátrányosnak ítélték meg, ezért változtattak rajta.
A cselekménysort egy 2017-es eset indította el, amikor egy "interszexuális személy" akart módosíttatni az anyakönyvi kivonatán, megváltoztatva az addigi nő megjelölést. Ezek után mondták ki, hogy az ember nemi besorolása kulcsfontosságú a személy önfelfogásában, és nem lehet emiatt hátrányosan kezelni. A becslések szerint Németországban legalább nyolcvanezer "interszexuális ember" él.
Új jelölések: d, a, x, i
A divers kifejezés tehát folyamatosan tűnik majd fel Németországban, így a cégeknek is alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Például egy álláshirdetésnél is el kell kerülni a "nemi megkülönböztetést", egyben "tiszteletben kell tartani a sokszínűséget" – ha valaki ezt nem teszi meg, súlyos büntetésre számíthat.
Ezekben a hirdetésekben négyféle új jelölés egyikének használata lesz kötelező: a megszokott m (männlich, azaz férfi) és w (weiblich, azaz női) mellett meg kell jelennie a d, a, x, i betűk egyikének is, hogy megfeleljenek a jelenlegi jogszabályoknak. A d ugyebár a divers rövid alakja, amelynek jelentése a már említett különböző, különféle. Az a betű az anders rövidítése, jelentése egyéb, az x és az i pedig az intersexuell, azaz interszexuális szót helyettesíti. Az "interszexuális emberek" olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek nem sorolhatók be kizárólag női vagy férfi kategóriába, avagy adott esetben mindkettőnek megfelelnek.
Nincs többé "Damen und Herren"
A változtatásnak köszönhetően várhatóan hamarosan kikopik a hivatalos levelezésekből a "Sehr geehrte Damen und Herren", azaz az "Kedves hölgyeim és uraim" német megfelelője. A megszólítás gyakorlata még kialakulóban van, várhatóan el kell telnie egy kis időnek, mire a vállalatok megtalálják a legjobb megoldást. "Problémamegoldásként" javasolják megkérdezni, hogyan szólíthatják az aktuális partnert. (Kérdés, mi van, ha növényként kéri megnevezni magát... - a szerk.)
Szintén változtatásokra lesz szükség a vállalati öltözködési szabályok, elvárások esetén, amelyek eddig csak a nőkre és férfiakra vonatkoztak az általános megjelenés szintjén. Ezeket most ki kell igazítani. Bár talán ez az egyik legkisebb gond, hiszen eddig sem volt ajánlott megszabni, hogy például nadrágot és nyakkendőt csakis férfiak vehetnek fel.
A nyilvános helyeken és munkaállomásokon valószínűleg külön mellékhelyiségeket kell kialakítani a "divers embereknek", szintén igaz ez az egészségügyi szobák esetében, de sok olyan helyen is, ahol eddig csak a férfi és női tagolás létezett. Erre a problémára alternatív megoldási javaslat, hogy marad a mosdóknál a kettős kialakítás, de női vagy a férfi helyiséget megosztják az "interszexuálisokkal". Elvégre jelenleg is vannak olyan illemhelyek, amelyeken egyszerre látható a férfi és a női jelzés.
Nem is rossz: abba az öltözőbe mennek, amelyikbe akarnak
A munkahelyi edzőtermek, öltözők esetében szintén nem lehet egy csettintéssel mindenhol harmadik, divers verziót létesíteni, így a jelenlegi legalkalmazhatóbb javaslat szerint az "interszexuális emberek" maguk dönthetik majd el, melyik öltözőt akarják használni.
Egyes cégeknél léteznek női kvóták, amelyek feladata a szakmai egyenlőség biztosítása volt, például hogy egy vezetői testületben nők is kapjanak helyet. Az ilyen szituációkat szintén érinti az új rendelkezés: a "harmadik nemre" vonatkozó szabályokat itt is be kell vezetni.
A következő időszak a tanulásról, az új szabályozáshoz való alkalmazkodásról szól a német munkajogban, az "interszexuális embereket" pedig kérik, hogy az első hónapok hibáit ne vegyék sértésnek, ha a másik félen látják az alkalmazkodásra törekvés jeleit...
(Index korrigálva)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready