Az antiszemitizmussal és a "gyűlölettel" szembeni zéró toleranciára szólított fel szombaton közzétett heti videoüzenetében a német kancellár. Angela Merkel az ún. holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából azt mondta: "Ez a nap emlékeztet minket tarra, hogy hová vezethet a faji őrület, a gyűlölködés és az embergyűlölet".
Zoom
Minden egyes embernek felelőssége, hogy a német társadalom zéró toleranciával viseltessen ezek ellen – hangsúlyozta. Sajnálattal állapította meg, hogy "napjainkban ennek újfent nagy jelentősége van".
Mint mondta, manapság az antiszemitizmus igen különböző formái tapasztalhatók: egyfelől a hazai lakosság által képviselt "gyűlölet" a zsidókkal szemben, másfelől a muszlim bevándorlók részéről "teljesen más módon kifejezésre juttatott gyűlölet".
Angela Merkel azt mondta, a holokauszt-emléknap figyelmeztetés, hogy "soha ne ismétlődjön meg, ami akkor történt". A politikus a jövőre nézve azt mondta, újjá kell formálni a megemlékezést, mert "a szemtanúk egyre kevesebben vannak".
Miközben a második világháború vége után több mint hetven évvel Izraelben még mindig több mint kétszázezer "túlélő" él a legfrissebb becslések szerint. Közülük csak 60 ezren járták meg a munkatáborokat vagy a gettókat., de a zsidók szerint persze mindenki túlélőnek számít, aki akkor élt...
Az izraeli statisztikai hivatal szerint 2035-re még mindig lesz 22 ezer túlélő...
Németország 220 ezerre becsüli az Izraelben élő "holokauszt-túlélők" számát.
(MTI nyomán)