Oroszország kész elősegíteni a venezuelai kormány és ellenzék közötti párbeszédet – jelentette be Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden Párizsban, ahol António Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalt.
Orosz hírügynökség újságírói kérdésére válaszolva Rjabkov hangsúlyozta: Természetesen minden erőfeszítésünk arra irányul, hogy megfelelő fórumot alakítsunk ki, amelynek keretében ez a dialógus lehetségessé válna.
Jelezte: Oroszország érdekelt abban, hogy legalább megfigyelőként részt vehessen a venezuelai helyzet rendezését segítendő nemzetközi kontaktcsoportban. „Ezt a kérdést már a kezdetektől fogva felvetettük a montevideói konferencia szervezőinek” – mondta a külügyminiszter-helyettes.
Rjabkov szerint Moszkva érdekelt a latin-amerikai országot sújtó válság rendezésében, s ezzel összefüggésben egy sor javaslatot is előterjesztetett Caracasnak. Nagyon fontos kapcsolatot tartunk fenn ennek az országnak a vezetésével, s készek vagyunk a jószolgálatainkat felajánlani, hogy segíthessünk kilábalni a kialakult helyzetből – tette hozzá.
Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter a világszervezetben mondott beszédében szintén arra helyezte a hangsúlyt, hogy a venezuelai kormány kész a párbeszédre az ellenzékkel az ENSZ vagy más közvetítők segítségével.
„Hajlandóak vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni az ellenzékkel Caracasban, Montevideóban, Mexikóvárosban, vagy akár Pekingben. Tizenöt perc, vagy nap múlva, amikor tetszik. Készek vagyunk erre, mert mindannyian venezuelaiak vagyunk” – mondta a latin-amerikai ország külügyminisztere.
Arreaza egyben visszautasította Washington helyzetértékelését, miszerint nem maradt idő a párbeszédre. “Jelen pillanatban arra várunk, hogy a venezuelai ellenzék mikor szánja el magát, és ül tárgyalóasztalhoz” – hangoztatta.
Arreaza kijelentette azt is, hogy beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral a világszervezet és Venezuela gazdasági együttműködésének elmélyítéséről azokban az ágazatokban, amelyeket a leginkább sújtott „az országa elleni gazdasági háború”. A caracasi szocialista vezetés ugyanis úgy véli, hogy az ország áldozata egy olyan „gazdasági agressziónak”, amelyet ellenzéki aktivisták vezetnek, és amelyet Washington támogat. A külügyi tárcavezető mindemellett aláhúzta: “Venezuelában nincs humanitárius válság, csak a gazdasági blokád következményei vannak”. Kiemelte, hogy a helyzeten a Washington által elrendelt szankciók feloldása segíthet.
Delcy Rodríguez venezuelai alelnök a National című helyi lapnak nyilatkozva elmondta: nem felel meg az országának szánt nemzetközi segély, mivel – mint fogalmazott – az egyrészt elősegíti a külföldi beavatkozást, másrészt pedig rákkeltő hatású. „E mögött az olcsó showműsor mögött a beavatkozás szándéka áll” – jelentette ki. „Ráadásul az Egyesült Államokból küldött segély onkológiai megbetegedéseket vált ki. A vegyszerekkel szennyezett és mérgezett élelmiszer biológiai fegyver lakosságunk megmérgezésére” – állította Rodríguez.
(MTI)