Öngyilkos merényletet hajtottak végre az iráni Forradalmi Gárda ellen – állítja a helyi állami hírügynökség, az INRA.
Az első hírek szerint legalább 20 ember meghalt a támadásban, húszan pedig megsebesültek. Az Arab News úgy tudja, hogy egy Forradalmi Gárda tagjait szállító buszt támadtak meg.
Egyelőre senki nem vállalta magára a merénylet elkövetését.
(HVG)
Frissítés: az MTI részletesebb híre:
Öngyilkos merényletben meghalt az iráni Forradalmi Gárda legalább húsz tagja szerdán – jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.
Az iráni hadsereg elitegységének tagjait szállító autóbuszt az ország délkeleti részén fekvő Szisztán-Beludzsisztán tartományban, Has és Záhedán település között érte a támadás. A pakisztáni határ közelében elkövetett merényletben húsz másik ember megsebesült. A támadást eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.
A Forradalmi Gárda közleményben erősítette meg, hogy öngyilkos támadást követtek el a katonái ellen, az autóbusz közelében robbanószerrel megrakott gépkocsi robbant fel.
Az egyik fontos ópiumcsempész útvonalon fekvő tartományban előfordulnak szórványos összecsapások az iráni hadsereg és a beludzs szakadárok, illetve dzsihadista csoportok, valamint drogcsempészek között. Teherán Pakisztánt és Szaúd-Arábiát vádolja a szakadárok és a dzsihadisták támogatásával.
A gárda nagy gazdasági és katonai erővel rendelkezik Iránban, csak az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak tartozik felelősséggel.
Annak ellenére, hogy Teherán részt vesz Szíriában és a szomszédos Irakban folyó háborúkban, az országot többnyire elkerülte a térséget sújtó vérontás.
2009-ben több mint 40 ember – közöttük a Forradalmi Gárda több parancsnoka – halt meg egy Szisztán-Beludzsisztánban szunnita szélsőségesek által elkövetett öngyilkos merényletben. A síita többségű országnak ebben a tartományában jelentős szunnita muzulmán beludzs kisebbség él.
2017 júniusában az Iszlám Állam terrorszervezet követett el támadást az iráni parlament és Ruhollah Komenei ajatollahnak, az iráni iszlám forradalom vezetőjének sírhelye ellen. Az összehangolt merényletekben legalább18 ember halt meg, és több mint ötven sebesült meg.
Tavaly szeptemberben a kőolajban gazdag délnyugati Huzesztán tartomány Azváh székhelyén 20 ember halt meg és több mint hatvanan sebesültek meg egy katonai díszszemlén elkövetett támadásban.
A támadást a Varsóban az Egyesült Államok szervezte nemzetközi konferencia első napján követték el. A tanácskozás napirendjén a Közel-Keletre gyakorolt, Washington által rosszindulatúnak tekintett iráni befolyás megvitatása is szerepel.