A franciák többsége (56 százalék) azt szeretné, ha a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tavaly november óta tiltakozó sárga mellényesek befejeznék a megmozdulásokat, és a megkérdezettek 64 százaléka úgy látja, hogy a tüntetők követelései eltávolodtak a kezdeti elképzelésektől – derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a BFM hírtelevízió ismertetett.
Ez az első felmérés az elmúlt három hónapban, amely azt mutatja, hogy a franciák már nem szeretnék, ha folytatódnának a hétvégi tüntetések, és csak 43 százalékuk szerint kellene a megmozdulásokat folytatni.
A február 12-13-án 1001 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés arra is rávilágított, hogy a társadalmi szintek alapján a középvezetők 80, a középosztálynak pedig 58 százaléka szeretné, ha véget érne a tüntetéssorozat. Az előbbi kategóriában egy hónap alatt 30, míg a másodikban január óta 15 százalékkal növekedett azok aránya, akik véget vetnének a szombati megmozdulásoknak.
Az alsóközéposztály többsége (55 százaléka) szerint azonban még folytatódnia kellene a tiltakozásoknak, de ebben a társadalmi osztályban is tíz százalékot esett vissza egy hónap alatt az arány.
Jól lehet a franciák 58 százaléka még mindig szimpatizál a sárga mellényes mozgalommal (novemberben 75 százalékos volt a támogatottság), a megkérdezettek 64 százaléka úgy látja, hogy a megmozdulások már eltávolodtak a kezdeti követelésektől.
Míg novemberben a franciák 20 százaléka tartotta magát sárga mellényesnek, jelenleg csak 13 százalékuk, amely január óta három százalékos visszaesést mutat.
(MTI)