Könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket lőttek venezuelai katonák szombaton azokra a tüntetőkre, akik megpróbálták bejuttatni a humanitárius segélyszállítmányokat a Kolumbiával közös határon keresztül.
Az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó a venezuelai-kolumbiai határ utóbbi oldalán található Cúcuta városából indította útnak a segélyt szállító tucatnyi teherautót. Állítása szerint a járműveknek sikerült bejutniuk Venezuelába, de jelenleg is a határon vesztegelnek. A VPI kereskedelmi televízió arról számolt be, hogy egy teherautót felgyújtottak a határon.
 
A közös határ venezuelai oldalán található San Antonio del Táchirában és Urenában katonák könnyfakasztó gránátot és gumilövedéket lőttek a határ felé tartó ellenzéki aktivistákra, köztük törvényhozókra. Legalább négy ember kapott lőtt sebet – írta Franklyn Duarte ellenzéki képviselő Twitter-bejegyzésében.
A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro bejelentette, hogy megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat Kolumbiával.
Eközben a kolumbiai bevándorlási hivatal beszámolt arról, hogy a venezuelai biztonsági erők legalább 13 tagja dezertált szombaton Kolumbiába.
Könnyfakasztó gránátokat lőttek ki a venezuelai Nemzetőrség (GNB) tagjai a Brazíliával közös határnál található Santa Elena de Uairén kisvárosban, ahol emberek barikádokat próbáltak emelni, hogy megakadályozzák fegyveres kormánypárti agitátorok bejutását. Legalább két ember életét vesztette, további 14 ember pedig megsebesült – írta a Twitteren egy ellenzéki parlamenti képviselő.
Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítója szerint jelenleg is Santa Elena de Uairén és a brazíliai Pacaraima között vesztegel a Venezuelának szánt humanitárius segélyt szállító két teherautó.
A Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatása vált a gyújtópontjává a hivatalban lévő államfő és a több mint 50 ország, köztük Kolumbia által is elismert Guaidó közötti hatalmi harcnak.
(MTI)