Hosszú kézfogással, majd négyszemközti megbeszéléssel kezdődött meg Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kétnapos csúcstalálkozója a vietnami fővárosban, Hanoiban szerdán.
Zoom
Donald Trump és Kim Dzsong Un a hanoi Metropol szállodában (fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Észak-Korea hatalmas, hihetetlen és határtalan gazdasági lehetőségeket rejt – mondta Donald Trump amerikai elnök Hanoiban az előtt a szálloda előtt, ahol találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.
„Alig várom, hogy lássam, ahogy ez megvalósul, és segíthessek benne” – tette hozzá. Trump a kamerák kereszttüzében azt mondta: bízik a kétnapos hanoi csúcstalálkozó sikerében. Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőhöz fordulva hangsúlyozta: megtiszteltetés, hogy együtt lehetnek Vietnamban.
Biztos vagyok benne, hogy ez alkalommal jelentős eredményeket mutathatunk majd fel, amelyeket mindenki üdvözölni fog – mondta Kim Dzsong Un. „Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez így legyen” – fűzte hozzá.
A csúcstalálkozó legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e áttörést elérni Észak-Korea nukleáris leszerelése és a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében, amelyről a felek eltérő elképzelésekkel rendelkeznek. Az Egyesült Államok azt követelte, hogy Észak-Korea egyoldalúan adja fel nukleáris arzenálját, míg Phenjan egyenértékű gesztusokat vár Washingtontól cserébe.
Trump és Kim második csúcstalálkozója húszperces, négyszemközti megbeszéléssel és díszvacsorával kezdődik. A két vezető tavaly június 12-én találkozott először Szingapúrban, ahol több bizalomépítő lépésről egyeztek meg.
(MTI)