Áviháj Mandelblitt, az izraeli kormány jogi tanácsadója három, az úgynevezett 1000-es, 2000-es és 4000-es elnevezésű nyomozati dosszié következtetése alapján gyanúsítottként kíván eljárást indíttatni Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és mások ellen. A jogi tanácsadó még délelőtt szerette volna közzétenni a nyomozati anyagot, azonban a kormányzó Likud az utolsó pillanatban arra kérte az Izraeli Legfelsőbb Bíróságot, hogy akadályozza meg a kormány jogi tanácsadóját a közzétételben – írja a Válláh!Hádásot hírportál és a Jediot Áháronot.
Zoom
A kiszivárgott hír szerint Mandelblitt jogi tanácsadó a 4000-es dosszié következtetésére alapozva Netanjáhut korrupció, míg az 1000-es dosszié szerint csalás és hitszegés bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A kormány jogi tanácsadója ezekben az órákban kívánja ismertetni az említett dossziék következtetéseit s a gyanúsítottak megnevezését.
Zoom
Netanjáhu miniszterelnök, Mandelblitt jogi tanácsadó és a Bibit terhelő három dosszié (fotó: wcdn.co.il)
Mindenesetre a kormányzó Likud párt nem sokkal ezelőtt az Izraeli Legfelsőbb Bírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy a közelgő parlamenti választások előtt akadályozza meg a jogi tanácsadót a vádiratok közzétételében… A Likud közleménye szerint a Netanjáhura vonatkozó nyomozati anyag ismertetésével az izraeli baloldal durván beavatkozik a választások kimenetelébe azzal a céllal, hogy megbuktassák a jobboldali kormányt. Éppen ezért a kormánypárt azt kéri a bíróságtól, hogy azonnal utasítsa Mandelblittt jogi tanácsadót a Netanjáhura vonatkozó megállapítások közlésének visszatartására. Mindenesetre Donald Trump amerikai elnök már tegnap kijelentette, hogy kiáll Netanjáhu igazsága mellett, mert „miniszterelnökként nagyon jó munkát végez”.
Az államügyészség röviddel ezelőtt azt közölte a Likud ügyvédjével, hogy nincs jogi akadálya a miniszterelnökre vonatkozó következtetések nyilvánosságra hozatalának. A Legfelsőbb Bíróság azonban elrendelheti a közlés megtiltását.
H. J. – Kuruc.info