2019. május 20., hétfő, Bernát, Felícia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:25 Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek - máris helyezkednek a szocik20:11 "Gyűlölöm az összes német nőt!" - közölte néhány ökölcsapás és köpés kíséretében egy betolakodó19:41 A 4-es, 6-os villamoson sincs c***********: magától szaladt el a telefon és a fülhallgató a hölgy kezéből18:52 Felmászott egy férfi az Eiffel-toronyra18:45 Tizenkét év börtönbüntetésre ítéltek egy szír férfit Dániában - robbantani akart18:06 Először születtek hatos ikrek Lengyelországban17:53 Ukrajna új főzsidaja letette a hivatali esküt, majd bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet17:38 Nagyon helyes: büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban16:46 Öt sérültje van a börgöndi kényszerleszállásnak - légi közlekedés veszélyeztetése miatt indított eljárást a rendőrség16:32 Írország egyesítéséhez és az Egyesült Királyság felbomlásához vezethet a megállapodás nélküli Brexit15:57 Szijjártó Türkmenisztánban harcol a terrorizmus és az oroszgáz-függőség ellen15:29 Rezsi Szilárd a régió legmodernebb, legütőképesebb hadseregét alkotná meg15:05 A Wikileaks-alapító őrizetbe vételét kezdeményezte a svéd ügyészség14:44 Vágányra döntött sorompó miatt állnak a vonatok Mezőkovácsháza és Mezőhegyes között14:36 Mától minden egyes doboz cigarettát nyomon követnek az unióban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Megállapodás nélkül ért véget az amerikai-tálib tárgyalás

Reklám

Előrelépéssel, de megállapodás nélkül ért véget az afganisztáni tálib szélsőséges mozgalom és az Egyesült Államok képviselőinek legutóbbi, 16 napig tartó dohai tárgyalása kedden – közölték az afganisztáni konfliktus lezárását célzó megbeszéléseket ismerő források.
A tárgyalásoknak csupán két témája volt: a külföldi erők kivonása a közép-ázsiai országból, valamint annak szavatolása, hogy Afganisztánt ne használhassák más országok megtámadására – mondta az egyik forrás.
Ezzel szemben a TASZSZ orosz hírügynökség az afgán Tolo News hírtelevízióra hivatkozva azt közölte, hogy a katari találkozó az amerikai katonák kivonásáról szóló írott megállapodással végződött.
A TASZSZ jelentése szerint az Egyesült Államok ígéretet tett csapatainak kivonására, de dátumot ehhez nem jelöltek ki. A táliboknak pedig azt a követelést támasztották, hogy szakítsák meg kapcsolataikat a terrorszervezetekkel, így az al-Kaidával is.
A 17 éve tartó afganisztáni háború lezárásáról tavaly július óta folynak tárgyalások az Egyesült Államok és magas rangú tálib vezetők között. A folyamat jelentősen felgyorsult azóta, hogy tavaly szeptemberben Zalmay Khalilzadot nevezték ki az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottjának. Khalilzad nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy bevonja az egyeztetésekbe a tálibokat.
A mostani fordulón a tálibok küldöttségét a mozgalom társalapítója, Abdul Gáni Baradar molla vezette, akit több éves fogva tartást követően engedtek szabadlábra tavaly egy pakisztáni börtönből.
Ennek fényében a legutóbbi forduló volt a legmagasabb szintű tárgyalás a felek között, miközben a szélsőséges csoport továbbra is elutasítja, hogy közvetlenül tárgyaljon a kabuli vezetéssel, amelyet Washington bábkormányának tart.
A legutóbbi, januári forduló után jelentős előrelépésekről számoltak be a felek, ám a Reuters hírügynökség felhívta a figyelmet, hogy még sok a tennivaló. A különmegbízott és a radikálisok azt közölték akkor, hogy sikerült megállapodni egy békemegállapodás-tervezetről, amelynek értelmében a dokumentum aláírását követő másfél éven belül a külföldi csapatok elhagyják Afganisztánt, a tálibok pedig szavatolják, hogy az ország nem válik nemzetközi terrorszervezetek visszavonulási területévé.
Khalilzad akkor azonban hangsúlyozta: nem véglegesítettek még semmilyen megállapodást a tálibokkal. Az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer tagú amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére a tálibok Afganisztán területének mintegy felét ellenőrzik. Szakértők szerint előreláthatóan nem lesz fenntartható a dél-ázsiai országban működő Resolute Support fedőnevű NATO-misszió a gerincét adó amerikai kontingens légi- és csapatszállítási kapacitása nélkül.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready