2019. március 19., kedd, József, Bánk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:43 Amikor még a Fidesz tüntetett együtt Vadaiékkal09:10 Toroczkai a szibériai bérrabtartásról: akkor is csóválták a fejüket, amikor arról kezdtem beszélni, hogy kerítést kell építeni08:49 Bosszúval fenyeget az Iszlám Állam az új-zélandi mészárlás miatt08:33 A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely a harmadik gyermektől minden családtámogatást munkához kötne07:42 Amerikai iratok mutatják be, hogyan vezették meg a kétkulacsos Horthyékat a szövetségesek, hogy kiprovokálják a német megszállást07:32 Új buszjáratokat indít a BKK a 3-as metró déli szakaszán06:54 Oroszországban mostantól büntetik az álhírterjesztést21:31 Putyin hadászati bombázókat küldött a Krímbe21:16 Leváltják a párizsi rendőrfőnököt19:57 Volner: "a Mi Hazánk Mozgalom ajtói zárva vannak a nácik előtt"19:31 Fellélegezhetünk: "családi okokból" lövöldözött Utrechtben a három embert megölő török - elfogták18:54 Együtt aggódott a parlamentben a Jobbik és a Gyurcsány-párt az EU-tagságunkért17:55 Csak a gyógyszertárig kellett volna az autó, de ezek a rendőrök nagyon rugalmatlanok16:50 Felfüggesztették a választási csalással gyanúsított jobbikos mentelmi jogát, egy DK-s a "védelmére kelt"16:32 Kiöltözött a tárgyalására a chemnitzi késelő
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Síiták tömegeit vették őrizetbe a szunnita többség uralta Bahreinben

Fél évtől tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek 167 embert február végén Bahreinben – jelentette a Reuters hírügynökség csütörtökön bírósági dokumentumokra és ügyvédekre hivatkozva.
Az elítélteket még 2017 májusában tartóztatták le a szunnita vezetésű, de síita muszlim többségű ország egyik legbefolyásosabb síita imámjának házát védelmező ülősztrájkjukon.
A tüntetők azért vonultak Sejk Isza Kásszim ajatollah háza elé, hogy tiltakozzanak a vallási vezető lehetséges kiutasítása ellen, miután a hatóságok megfosztották állampolgárságától. Az ajatollahot végül nem deportálták, de állampolgárságát sem adták vissza.
A biztonsági erők tüzet nyitottak az ülősztrájk résztvevőire, öten meghaltak, és csaknem háromszáz embert elfogtak.
A Reuters birtokába jutott bírósági iratok szerint a bíróság elé állított 167 emberből 56-ot tíz évi szabadságvesztésre ítéltek, a nagy többség pedig egy évi szabadságvesztést kapott.
A dokumentumokban nem szerepelt, hogy a vádlottakat pontosan miben találták bűnösnek, de egy bahreini kormányszóvivő a Reutersnek küldött közleményében azt írta: „ártatlan állampolgárok elrablásának és megkínzásának”, illetve „rendőrtisztek elleni támadásoknak” a vádjában találták őket bűnösnek. A közlemény szerint a tüntetők gyújtóbombákkal, fejszékkel, késekkel és fémbotokkal támadtak rendőrökre, és olyan embereket bántalmaztak, akik bűncselekményeket jelentettek be, és megpróbálták eltávolítani – vélhetően a tiltakozók által emelt – barikádokat.
Tagadván azt, hogy a bírósági döntés és a hatósági intézkedés kifejezetten síiták ellen irányult, a szóvivő hozzátette: az etnikai hátteret sosem veszik figyelembe Bahreinben. (A síita és a szunnita nem etnikai kategória, de Bahreinben meglehetősen vegyes etnikailag is a kép, és a különböző kulturális-vallási csoportok jellemzően etnikumhoz is kötődnek - a szerk.)
Az alpereseket elfogásuk után hat hónapig tartották előzetes letartóztatásban, majd óvadék ellenében szabadon engedték őket. Tárgyalásukon nem is voltak jelen, távollétükben ítélték el őket.
A londoni székhelyű Bahreini Intézet a Jogokért és Demokráciáért (BIRD) nevű csoport közlése szerint a tüntetésen letartóztatottak többségét „a legkegyetlenebb kínzásoknak” vetették alá a hatóságok.
Bahreinben a 2011-es arab tavasz óta fordulnak elő tiltakozások és tömegperek. A másfélmilliós ország lakosságának többsége síita, de az uralkodócsalád szunnita. A síiták azt állítják, nem részesülnek a kormányzati szolgáltatásokban, nem tölthetnek be bizonyos pozíciókat, és másodrangú állampolgárként kezelik őket. Ezért politikai reformokat követelnek és nagyobb beleszólást az ország dolgaiba. A kormány viszont attól tart, hogy a szintén síita Irán támogatásával erőszakkal akarják átvenni a hatalmat.
2011-ben Bahrein az Öböl-menti országok segítségével vérbe fojtotta az arab tavasz hatására kirobbant felkelést.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready