2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:25 Itt nézhető élőben a törökszentmiklósi tüntetés19:17 Huawei-alapító: Amerika alábecsül minket18:56 Az Európai Bíróság szerint jogsértő a magyar földtörvény18:31 Eközben Vona Gábor...18:18 Megint Wass Albert miatt vegzálják az erdélyi magyarokat az oláh megszállók18:03 Az FPÖ részéről csak a külügyminiszter maradt az osztrák kormányban17:46 Zelenszkij kiírta az előrehozott választást17:00 Hat éve lett öngyilkos Dominique Venner16:23 "A roma nép ellen vonulnak ma fel gyilkosság szellemével a náci ideológiát valló gonosz emberek"16:15 "Freedom for Hungary, Freedom for Europe!" - Nemzeti radikálisok tüntettek Brüsszelben15:57 Árhullám vonul le a Dunán és a Tiszán15:38 Ukrajnában megállapodtak a parlament feloszlatásáról15:14 400 amerikai képviselő és szenátor követel új Szíria-politikát Trumptól - Izrael érdekében, természetesen14:44 Strache a feleségét is elveszítheti14:29 Bolsevista ronggyal kötnének fel egy szocionistát
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Síiták tömegeit vették őrizetbe a szunnita többség uralta Bahreinben

Reklám

Fél évtől tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek 167 embert február végén Bahreinben – jelentette a Reuters hírügynökség csütörtökön bírósági dokumentumokra és ügyvédekre hivatkozva.
Az elítélteket még 2017 májusában tartóztatták le a szunnita vezetésű, de síita muszlim többségű ország egyik legbefolyásosabb síita imámjának házát védelmező ülősztrájkjukon.
A tüntetők azért vonultak Sejk Isza Kásszim ajatollah háza elé, hogy tiltakozzanak a vallási vezető lehetséges kiutasítása ellen, miután a hatóságok megfosztották állampolgárságától. Az ajatollahot végül nem deportálták, de állampolgárságát sem adták vissza.
A biztonsági erők tüzet nyitottak az ülősztrájk résztvevőire, öten meghaltak, és csaknem háromszáz embert elfogtak.
A Reuters birtokába jutott bírósági iratok szerint a bíróság elé állított 167 emberből 56-ot tíz évi szabadságvesztésre ítéltek, a nagy többség pedig egy évi szabadságvesztést kapott.
A dokumentumokban nem szerepelt, hogy a vádlottakat pontosan miben találták bűnösnek, de egy bahreini kormányszóvivő a Reutersnek küldött közleményében azt írta: „ártatlan állampolgárok elrablásának és megkínzásának”, illetve „rendőrtisztek elleni támadásoknak” a vádjában találták őket bűnösnek. A közlemény szerint a tüntetők gyújtóbombákkal, fejszékkel, késekkel és fémbotokkal támadtak rendőrökre, és olyan embereket bántalmaztak, akik bűncselekményeket jelentettek be, és megpróbálták eltávolítani – vélhetően a tiltakozók által emelt – barikádokat.
Tagadván azt, hogy a bírósági döntés és a hatósági intézkedés kifejezetten síiták ellen irányult, a szóvivő hozzátette: az etnikai hátteret sosem veszik figyelembe Bahreinben. (A síita és a szunnita nem etnikai kategória, de Bahreinben meglehetősen vegyes etnikailag is a kép, és a különböző kulturális-vallási csoportok jellemzően etnikumhoz is kötődnek - a szerk.)
Az alpereseket elfogásuk után hat hónapig tartották előzetes letartóztatásban, majd óvadék ellenében szabadon engedték őket. Tárgyalásukon nem is voltak jelen, távollétükben ítélték el őket.
A londoni székhelyű Bahreini Intézet a Jogokért és Demokráciáért (BIRD) nevű csoport közlése szerint a tüntetésen letartóztatottak többségét „a legkegyetlenebb kínzásoknak” vetették alá a hatóságok.
Bahreinben a 2011-es arab tavasz óta fordulnak elő tiltakozások és tömegperek. A másfélmilliós ország lakosságának többsége síita, de az uralkodócsalád szunnita. A síiták azt állítják, nem részesülnek a kormányzati szolgáltatásokban, nem tölthetnek be bizonyos pozíciókat, és másodrangú állampolgárként kezelik őket. Ezért politikai reformokat követelnek és nagyobb beleszólást az ország dolgaiba. A kormány viszont attól tart, hogy a szintén síita Irán támogatásával erőszakkal akarják átvenni a hatalmat.
2011-ben Bahrein az Öböl-menti országok segítségével vérbe fojtotta az arab tavasz hatására kirobbant felkelést.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready