A thaiföldi katonai rezsim támogatását élvező Falang Pracsarat, illetve a száműzetésben élő Thakszin Sinavatra volt kormányfőhöz köthető Pheu Thai párt is bejelentette hétfőn, hogy koalíciós kormányt alakítana a választások után.
„A kormányalakításnak összhangban kell állnia a nép akaratával, és demokratikusabb irányba kell elmozdítania az országot” – hangsúlyozta Szudarat Kejuraphan, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje.
A Pheu Thai főtitkára, Phumtham Vecsajacsai szerint az ellenzékre leadott voksok magas száma azt mutatja, hogy a thaiföldiek vissza akarnak térni a demokratikus kormányzáshoz.
„Mától kezdve tárgyalásokat kezdünk a többi juntaellenes párttal a kormányalakítás érdekében” – tette hozzá sajtótájékoztatóján a főtitkár.
A katonai rezsim támogatását élvező Falang Pracsarat ugyancsak kormányalakításra készül. Tárgyalni fog a hasonló ideológiát és nézőpontot képviselő pártokkal, ami eltart egy darabig. A tömörülés miniszterelnök-jelöltje a juntát vezető Prajuth Csan-Ocsa.
A választási bizottság hétfőn közzétett előzetes eredményei szerint a Pheu Thai 138, a Falang Pracsarat pedig 96 mandátumot szerzett a parlamentben. A bizottság időt kért, hogy kivizsgálja az ellenzék választási szabálytalanságokra vonatkozó vádjait.
A 2014-es thaiföldi katonai puccs óta először került sor parlamenti választásra vasárnap. A mintegy 51,4 millió választásra jogosult állampolgár az ország 77 tartományának több mint 93 ezer szavazóhelyiségében adhatta le szavazatát. Több mint száz párt jelöltjei versengtek az 500 tagú thaiföldi parlament képviselői helyeiért.
A választójogi törvény módosítása és a junta alatt hatályba léptetett új alkotmány miatt a hadsereg helyzeti előnnyel indult a választáson. A törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a 250 képviselőjét a katonai uralom jelöli ki, a szenátus pedig együttesen dönt a parlamenttel a miniszterelnök személyéről.
Thaiföld modern kori történelmének leghosszabb ideig hatalmon levő katonai vezetése az új alkotmányt úgy dolgozta ki, hogy a hadsereg a parlamenti választások után is beavatkozhasson a politikába egy katonai tanács révén. Az alkotmányt 2016-ban népszavazáson hagyták jóvá.
(MTI)