Három elvesztegetett évtized után Görögországnak és Észak-Macedóniának is sietősen lépéseket kell tennie a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében – jelentette ki Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden Szkopjéban tett, a sajtó által máris történelmi jelentőségűnek nevezett látogatásán.
Zoom
Fotók: MTI
Görög kormányfő először látogatott Észak-Macedóniába az ország függetlenné válása óta. A vizitre a majdnem három évtizedig tartó névvita lezárása és a délszláv ország névváltoztatása után került sor. Ciprasz találkozott Zoran Zoran Zaev macedón kormányfővel, és a pillanatot megörökítendő, azonnal közös szelfit készítettek. A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Alekszisz Ciprasz felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét országnak sietős lépéseket kell tennie a kapcsolat javítása érdekében, hiszen majdnem három évtizedet vesztegettek el.
Zoom
Zoom
„A háborúktól és a megosztottságtól terhelt történelemtől forduljunk egy új narratíva, az együttműködés és a növekedés felé” – húzta alá a görög miniszterelnök. Hozzátette, minisztereivel és több mint száz üzletemberrel azért érkezett Észak-Macedóniába, hogy „falak helyett végre hidakat építsenek”.
Zoom
Macedónia és Görögország között tavaly nyáron jött létre megállapodás Macedónia nevének megváltoztatásáról, és ezzel lezárult a 27 évig tartó névvita a két ország között. A névváltoztatásról szóló alkotmánymódosítás február 12-én lépett életbe, így azóta a délszláv országot Észak-Macedóniának hívják.
Zoom
Zoom
Alekszisz Ciprasz kedden kiemelte, hogy Athén támogatja Észak-Macedónia európai integrációját. Zoran Zaev macedón miniszterelnök szerint görög hivatali kollégájának látogatása bizonyítja, hogy Athén és Szkopje is kész lezárni a múltat, és megoldani a még fennálló nyitott kérdéseket.
Zoom
Zoom
„A múltban elmulasztott lehetőségeket és elpazarolt időt láthattunk, előttünk viszont lehetőségek és közös érdekek vannak” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy ő a görög kollégájával együtt megmutatta: bátor döntések által mára valósággá vált, ami tegnap még lehetetlennek tűnt. A két miniszterelnök kedden megnyitja az első macedón-görög üzleti fórumot, amelyen mintegy négyszáz üzletember vesz részt.
(MTI)