Néhány perccel ezelőtt megkísérelte a holdra szállást a Berésit (Genesis) nevű izraeli űrszonda, ám a felszín fölött néhány méterrel megszakadt a kapcsolat a földi irányítóközponttal, s így a leszállási manőver nem sikerült - közölte a Jediot Áháronot tévéje.
Zoom
A földi irányítóközpont Izraelben
A holdraszállási manőver magyar idő szerint 21:05 órakor kezdődött, s néhány perccel később az űrszonda még továbbította az első két fényképet, majd nem sokkal később hiba keletkezett, s ezzel meghiúsult a leszállás. Az izraeli űrszonda valójában Holdat érve a felszínen összezúzódott.
Zoom
A Genesis által a Hold közelből küldött első kép
Nem sokkal a leszállási manőver elkezdése előtt Binjámin Netanjáhu miniszterelnök a földi irányítóközpontban büszkén kijelentette: "Fölkerültünk a Hold térképére", majd Herzl Tivadar mondását is idézte: "Ha akarjátok, nem mese". Mármint a holdra szállás lehetősége.
Zoom
Az utolsó kép, amit az űrszonda küldött
A földi irányítóközpontban hangsúlyozták: ha sikerül a mai holdra szállás, akkor Izrael lett volna a negyedik ország, amely űrszondát juttat el a Hold felszínére.De mivel nem sikerült, így Izrael csak a hetedik olyan ország amely a holdfelszín közelébe juttatott űrszondát.
H. J. - Kuruc.info