2019. június 25., kedd, Vilmos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:53 Egyre többen vesznek fel lakáshitelt új ingatlanra22:31 Reuters: Venezuelába érkezett az orosz légierő egyik repülőgépe22:21 Az atomalkuban vállalt kötelezettségei betartására szólította fel Teheránt több európai ország22:12 Putyin jövő év végéig meghosszabbította az élelmiszer-embargót21:43 A Jobbik süllyedő hajójáról Márki-Zay mozgalmába menekülnek a "túlélők"21:20 Előválasztási bohózat: nem válogatnak az eszközökben a "demokraták"21:05 Hétszeres életfogytiglanra ítélték Ciprus első sorozatgyilkosát20:44 Üvöltve kergette ki a "nem megfelelő állapotban lévő" pópa a kórust és a közönséget a székesfehérvári szerb ortodox templomból20:04 Emlékoszlopot állítottak a Ludovika ellenforradalmi felkelésének évfordulója alkalmából19:55 Trump még a perzsa ajatollah ellen is hozott szankciót19:27 Ismét gyújtóléggömbök okoztak tüzeket Izraelben18:45 Kurz már nem zárja ki az újabb koalíció lehetőségét az FPÖ-vel18:40 Isonzó emlékére18:28 Merényletet tervezett egy férfi a brüsszeli amerikai nagykövetség ellen18:15 Összeütközött két német harci repülőgép
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Egy nap után lemondott a katonai tanács éléről a szudáni védelmi miniszter - távozot a hírszerzés főnöke is

Reklám

Egy nap után lemondott a szudáni katonai tanács elnöki tisztéről pénteken a védelmi miniszter.
Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf azt követően került a testület élére, hogy a Szudánt 30 éven át irányító, 75 éves Omar al-Besír elnököt a hadsereg csütörtökön elmozdította a hivatalából, majd tartóztatta, és az állam élére katonai tanács állt.
Auf – aki védelmi miniszteri tisztségét megtartotta –, az állami tévén keresztül jelentette be, hogy a testület új vezetője Abdel Fattah Abdelrahman Burhani altábornagy.
Auf lemondását a katonai tanács éléről üdvözölték Kartúm utcáin. A hatvanas évei közepén járó Ibn Auf egyik kulcsfigurája volt Besír harmincéves uralmának. A hadseregből került a szudáni katonai hírszerzés élére, majd 2015-ben védelmi miniszter lett. Besír 2019 februárjában alelnöki posztra emelte.
Az amerikai pénzügyminisztérium 2007-ben befagyasztotta Auf Egyesült Államokban lévő vagyonát, mert logisztikai támogatást nyújtott a 200 ezer ember életét követelő dárfúri népirtásért felelős milíciáknak, valamint irányította azok támadásait.
Frissítés: Távozott posztjáról a szudáni hírszerzés nagy hatalmú főnöke is
Távozott posztjáról a szudáni hírszerzés (NISS) nagy hatalmú főnöke, Szalah Gos, aki az elmúlt hónapok tüntetéseinek leverését célzó műveleteket irányította – jelentette be szombaton a hatalmat Omar al-Besír elnök elmozdítása után átvevő katonai tanács. Az átmeneti katonai tanács új vezetője, Abdel Fattah Burhani elfogadta a hírszerzés vezetőjének lemondását – közölte a testület.
A védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf pénteken – egy nap után – lemondott a katonai tanács éléről. Burhani, aki korábban a fegyveres erők főfelügyelője volt, Besír lemondása után találkozott a tüntetőkkel és meghallgatta követeléseiket.
Gos 2009-ig tíz éven át vezette a hírszerzést, majd 2018-ban került ismét a NISS élére a tiltakozó mozgalom elleni megtorlások irányítójaként. Négy hónap alatt több ezer tüntetőt, ellenzéki vezetőt és újságírót vettek őrizetbe. Csütörtökön, röviddel Besír lemondása után a NISS bejelentette, hogy elengednek „minden politikai foglyot”.
A Szudánt 30 éven át vezető 75 éves Omar al-Besír elnököt a hadsereg csütörtökön letartóztatta, és a hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. A Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) vezette tüntetők elutasítják ezt, és demonstrációik folytatását hirdették meg.
A NISS vezetőjének lemondása ellenére tüntetők ezrei vonultak szombaton is a hadsereg kartúmi főhadiszállásához. A tiltakozók közölték: mindaddig az utcán maradnak, amíg polgári átmeneti tanács nem alakul.
A helyzet továbbra is feszült. Az SPA-hoz tartozó Szudáni Orvosok Bizottsága szombat reggel azt közölte, hogy a Besír hatalmának megdöntése óta eltelt két napban legalább 16 embert öltek meg „a rezsim erői és árnyékmilíciái”.
Adataik szerint csütörtökön 13 ember, pénteken pedig másik három, közöttük egy katona halt meg, legalább húszan pedig megsebesültek az ország különböző részeiben tartott tiltakozó megmozdulásokon. A szervezet szerint a tüntetések fellángolása, április 6. óta legalább 38 ember, közöttük legalább hat katona vesztette életét.
2. frissítés: Kitépik Omar al-Besír rendszerének gyökereit - ígérte első televíziós beszédében az átmeneti katonai tanács vezetője
Megtartotta első televíziós beszédét szombaton a szudáni átmeneti katonai tanács vezetője, miután találkozott az ellenzék képviselőivel.
Abdel Fattah al-Burhani altábornagy bejelentette, hogy minden olyan rabot szabadon bocsátanak, akit az Omar al-Besír megbuktatott elnök idejében bevezetett kivételes törvények értelmében vettek őrizetbe, és elengednek minden, az utóbbi hetekben őrizetbe vett tüntetőt. Megígérte azt is, hogy felelősségre vonják a tüntetők halálában vétkeseket.
A kenyérárak háromszorosára emelése miatt indított és a 30 éve hatalmon lévő elnök távozását követelő mozgalom decemberi kezdete óta több tucatnyian haltak meg.
Beszédében a tábornok úgy fogalmazott, hogy "kitépik Omar al-Besír rendszerének gyökereit". Egyben párbeszédre és az erőszak elkerülésére szólította fel a különböző politikai mozgalmakat.
Megerősítette, hogy legfeljebb kétéves átmeneti időszakot követően polgári kormányt hoznak létre. Hozzátette, hogy a katonai tanács jogkörei a béke és biztonság megteremtésére korlátozódnak majd. Bejelentette azt is, hogy feloldják az elődje által bevezetett éjszakai kijárási tilalmat.
Burhani pénteken lett az ideiglenes katonai tanács vezetője, miután a védelmi miniszter egy nap után lemondott erről a tisztségről, szombaton pedig benyújtotta lemondását a szudáni hírszerzés és biztonsági szolgálat (NISS) nagyhatalmú főnöke, Szalah Gos, aki a tiltakozó mozgalom elleni megtorlásokat irányította az elmúlt négy hónapban.
Több szövetséges ellenzéki párt vezetői szombati közös sajtóértekezletükön azt hangoztatták, hogy nem tárgyalnak a katonai tanáccsal a demokráciába történő átmenetről.
"Nem fogadhatjuk el, hogy a volt rezsimnek a hadseregben lévő emberei hivatalban maradjanak" - mondta Muhtar al-Hatíb, a Szudáni Kommunista Párt főtitkára. A szövetség tagjai dicsérték a népfelkelésben jelentős szerepet játszó szudáni nőket és fiatalokat, és bejelentették, hogy folytatják a tüntetéseket, amíg Besír valamennyi hívét nem menesztik.
A megbuktatott Omar al-Besír pártja, a Nemzeti Kongresszuspárt (NCP) vezetői közben a csütörtökön letartóztatott volt elnök szabadon engedését követelték.
A 41 millió lakosú Szudánban több mint száz bejegyzett párt van, a Besír rendszere elleni tüntetéshullám fő szervező ereje azonban az orvosok, tanárok, újságírók és jogászok csoportjaiból álló, az elmúlt években titokban szerveződött Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) volt, amely a katonai tanács megalakítása után további tüntetésekre szólított fel, egy polgári kormány mielőbbi létrehozását követelve.
A főváros, Kartúm központjában szombaton is folytatódott a tüntetés. A reggeli órákban katonák eltávolították a hadsereg főparancsnokságát védő úttorlaszokat. Ezalatt a tüntetők, akik hetedik egymás követő éjszaka gyűltek össze a főparancsnokság előtt, a katonákkal beszélgettek, illetve takarítottak, ételt készítettek, teáztak vagy kávéztak, ünnepelték a katonai tanács két vezetőjének egymást követő lemondását.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready