2019. június 26., szerda, János, Pál, Upor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:28 Lemondott az amerikai határvédelemért felelős kormányszerv vezetője22:08 Megtalálták a német Eurofighterek fekete dobozát21:25 Teherán kivonja magát a megállapodás két pontjának teljesítése alól21:03 Rendőrség: felelőtlenség okozta a nyolcéves kislány halálát a MOM Sportközpontban20:45 A taxisok nyomására alaposan megnehezítették az internetes fuvarmegosztók működését Romániában20:16 Sajtóbejárást szerveztek Pakson a Csernobil című HBO-sorozat miatt19:24 Erdogan: megvizsgáljuk, miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel19:10 Így lehet kijátszani a Facebook balliberális prioritási algoritmusait a hírfolyamban18:54 Országszerte kánikula várható holnap18:33 Százezreket akart kizsarolni a fideszes képviselő, de megússza felfüggesztettel, mert beteg szegény18:15 Kálmán Olga ügyvédi felszólítást kapott a korábbi munkahelyéről18:05 Eladná magyarországi érdekeltségei egy részét a német E.ON17:01 Újabb aljas húzás a megszállóktól: műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított kereszteket - egy nappal a tárgyalások előtt16:44 Újabb eljárást indítottak az AfD ellen16:33 Valahogy megint intoleránsak voltak az elfogadást követelők
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kormányalakítási tárgyalásokat kezdett a finn Szociáldemokrata Párt

Reklám

A vasárnapi finnországi parlamenti választáson néhány ezernyi szavazatkülönbség döntött, az élen az ellenzéki, baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) végzett, míg szorosan a nyomában a második helyre a bevándorlásellenes nacionalista Finnek (korábbi nevükön Igazi Finnek) jutottak. A győztes párt hétfőn megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat.
Az összesítés alapján a szociáldemokraták a voksok 17,7 százalékát, az euroszkeptikus Finnek a 17,5 százalékát kapták. Az SPD a 200 fős törvényhozásban a korábbihoz képest hattal több, vagyis 40 mandátumhoz jutott, míg a Finnek 39 képviselői helyet tudhatnak a magukénak. Antti Rinne, az SPD elnöke újságíróknak elmondta: célja egy parlamenti többséggel rendelkező kormány alakítása. Húsz éve ez volt a finn szociáldemokraták első választási győzelme.
A Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Szövetség 17 százaléknyi szavazatot gyűjtött össze, és 38 parlamenti mandátumra számíthat. A Juha Sipilä távozó miniszterelnök vezette kormányzó Centrumpárt 13,8-nyi, az ellenzéki zöldek Szövetsége pedig 11,5 százaléknyi voksot szerzett. Sipilä egyelőre nem nyilatkozott pártja szándékairól.
A legnagyobb parlamenti pártként az SPD-é az elsőbbség a kormányalakításra.
Rinne, akit a YLE közszolgálati televízió idézett, úgy fogalmazott: úgy érzi, hogy a parlamenti erők széttöredezettségének köszönhetően egyszerűbb lesz kormányt alakítani, mint azt egyes elemzők feltételezik. Az egykori szakszervezeti vezetőből vált politikus ezzel összefüggésben „több száz tárgyalásból származó tapasztalatát” és a többi pártvezetővel folytatott rövid beszélgetéseit említette. Reményét fejezte ki, hogy májusi európai parlamenti választásokig megalakulhat az új finn kormány, bár, mint mondta, nem vehet rá mérget.
Rinne egyelőre nyitva hagyta, hogy mely poltikai pártokkal készül kormányalakítási tárgyalásokat folytatni. Elemzők ugyanakkor valószínűnek tartják, hogy a zöldek Szövetségével kezd tárgyalásokat és a svéd ajkúakat képviselő Svéd Néppárttal, amely a voksok 4,5 százalékát nyerte el. Lehet, az ellenzéki Baloldali Szövetség 8,2 százalékos eredményével is csatlakozni fog. Mindemellett egy további koalíciós partnerre lesz szüksége az SPD-nek a többséghez. Petteri Orpo, a Nemzeti Szövetség vezetője korábban valószínűnek tartotta, hogy sikerült megállpodásra jutniuk a szociáldemokratákkal.
Az 56 éves Rinne 2014 májusa óta vezeti a szociáldemokrata pártot, 2015 májusáig pedig Jyrki Katainen kormányában a pénzügyminiszteri tisztséget is ellátta.
Jussi Halla-aho, a Finnek pártelnöke a YLE-nek nyilatkozva elmondta: „A voksolási eredmény valószínűleg mindenkit meglepett, még bennünket is bizonyos mértékben”. A 47 éves politikus kijelentette: pártja kész résztvenni a kormányban, de nem minden áron. Halla-aho elődje, Timo Soini vezetése alatt a Finnek 2017-ig a Juha Sipilä vezette jobbközép kormány tagja volt.
Finnország júliusban veszi át Romániától az uniós soros elnökséget.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready