A vasárnapi finnországi parlamenti választáson néhány ezernyi szavazatkülönbség döntött, az élen az ellenzéki, baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) végzett, míg szorosan a nyomában a második helyre a bevándorlásellenes nacionalista Finnek (korábbi nevükön Igazi Finnek) jutottak. A győztes párt hétfőn megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat.
Az összesítés alapján a szociáldemokraták a voksok 17,7 százalékát, az euroszkeptikus Finnek a 17,5 százalékát kapták. Az SPD a 200 fős törvényhozásban a korábbihoz képest hattal több, vagyis 40 mandátumhoz jutott, míg a Finnek 39 képviselői helyet tudhatnak a magukénak. Antti Rinne, az SPD elnöke újságíróknak elmondta: célja egy parlamenti többséggel rendelkező kormány alakítása. Húsz éve ez volt a finn szociáldemokraták első választási győzelme.
A Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Szövetség 17 százaléknyi szavazatot gyűjtött össze, és 38 parlamenti mandátumra számíthat. A Juha Sipilä távozó miniszterelnök vezette kormányzó Centrumpárt 13,8-nyi, az ellenzéki zöldek Szövetsége pedig 11,5 százaléknyi voksot szerzett. Sipilä egyelőre nem nyilatkozott pártja szándékairól.
A legnagyobb parlamenti pártként az SPD-é az elsőbbség a kormányalakításra.
Rinne, akit a YLE közszolgálati televízió idézett, úgy fogalmazott: úgy érzi, hogy a parlamenti erők széttöredezettségének köszönhetően egyszerűbb lesz kormányt alakítani, mint azt egyes elemzők feltételezik. Az egykori szakszervezeti vezetőből vált politikus ezzel összefüggésben „több száz tárgyalásból származó tapasztalatát” és a többi pártvezetővel folytatott rövid beszélgetéseit említette. Reményét fejezte ki, hogy májusi európai parlamenti választásokig megalakulhat az új finn kormány, bár, mint mondta, nem vehet rá mérget.
Rinne egyelőre nyitva hagyta, hogy mely poltikai pártokkal készül kormányalakítási tárgyalásokat folytatni. Elemzők ugyanakkor valószínűnek tartják, hogy a zöldek Szövetségével kezd tárgyalásokat és a svéd ajkúakat képviselő Svéd Néppárttal, amely a voksok 4,5 százalékát nyerte el. Lehet, az ellenzéki Baloldali Szövetség 8,2 százalékos eredményével is csatlakozni fog. Mindemellett egy további koalíciós partnerre lesz szüksége az SPD-nek a többséghez. Petteri Orpo, a Nemzeti Szövetség vezetője korábban valószínűnek tartotta, hogy sikerült megállpodásra jutniuk a szociáldemokratákkal.
Az 56 éves Rinne 2014 májusa óta vezeti a szociáldemokrata pártot, 2015 májusáig pedig Jyrki Katainen kormányában a pénzügyminiszteri tisztséget is ellátta.
Jussi Halla-aho, a Finnek pártelnöke a YLE-nek nyilatkozva elmondta: „A voksolási eredmény valószínűleg mindenkit meglepett, még bennünket is bizonyos mértékben”. A 47 éves politikus kijelentette: pártja kész résztvenni a kormányban, de nem minden áron. Halla-aho elődje, Timo Soini vezetése alatt a Finnek 2017-ig a Juha Sipilä vezette jobbközép kormány tagja volt.
Finnország júliusban veszi át Romániától az uniós soros elnökséget.
(MTI)