Több vezető nyugati politikus – köztük Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök – gratulált vasárnap este és éjjel Volodimir Zelenszkijnek, az ukrajnai elnökválasztás várható győztesének.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait. „Döntő nap ez Ukrajna számára. A szabad választások és a békés hatalomátadás erős ukrajnai demokráciával egyenlő. Gratulálok Volodimir Zelenszkijnek. Az EU elkötelezett (Ukrajna) támogatása mellett” – írta Tusk.
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a következőt írta Twitter-oldalán: „Gratulációm Volodimir Zelenszkijnek az ukrajnai elnökválasztáson aratott győzelméért. Ukrajna a NATO megbecsült partnere, számítunk az együttműködés folytatására”.
Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált Zelenszkijnek – írta a Twitteren Kurt Volker amerikai különmegbízott. „Továbbra is támogatjuk Ukrajnát területi egysége helyreállításában és az orosz agresszió elhárításában” – tette hozzá.
Zelenszkij beszámolója szerint Emmanuel Macron francia elnök szintén tolmácsolta jókívánságait. Macron a választás előtt Párizsban fogadta Zelenszkijt és Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt is.
Andrzej Duda lengyel elnök hivatala a Twitteren tett közzé közleményt. „Andrzej Duda elnök telefonon gratulál a megválasztott ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek, és meghívta Lengyelországba” – olvasható az állásfoglalásban.
„Ez a választás tükrözi reményeit az ukrán népnek, amely a gazdasági és politikai élet reformjainak jelentős mértékű felgyorsítását várja az államtól, ugyanakkor pedig a biztonság és stabilitás szavatolását is” – emelte ki a lengyel elnök hivatalának közleménye. „Az elnök megerősítette, hogy Lengyelország következetesen támogatni fogja Ukrajna Európába és az euroatlanti közösségbe vezető útját” – tette hozzá. Duda egyben reményét fejezte ki, hogy Zelenszkij támogatni fogja Ukrajna euroatlanti közeledését.
Linas Linkevicius litván külügyminiszter szintén mikroblogján fejezte ki jókívánságait. „Ukrajna éppen most döntött a változás mellett. Tiszteletben tartjuk a választás eredményét, és úgy hisszük, hogy az a szabadság, reformok kiterjesztéséhez és az euroatlanti családba vezető további integrációhoz vezet. Túl sok erőfeszítésbe került, túl sok véráldozattal járt. Ukrajna Európához tartozik” – hangsúlyozta a tárcavezető.
Sebastian Kurz osztrák kancellár az APA osztrák hírügynökségnek eljuttatott közleményében így fogalmazott: „Előre örvendek együttműködésünknek és a bilaterális kapcsolataink további elmélyítésének”. Kurz szerint Ausztria ez egyik legnagyobb befektető Ukrajnában, és ezért erős érdeke fűződik az ország gazdasági fejlődéséhez. „Bátorítom Zelenszkij elnököt a szükséges reformok folytatására, különös tekintettel a korrupció ellenes harcban” – tette hozzá a kancellár. A kelet-ukrajnai válságról szólva kijelentette: „Ausztria kiáll az Európai Uniónak az Oroszország ellen elrendelt szankciói mellett, és követeli, hogy állítsák helyre az ország (Ukrajna) területi egységét”.
(MTI)