Izraelben tegnap este a jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontban Ruvi Rivlin izraeli államelnök megnyitotta az izraeli holokausztnap ma is zajló eseménysorozatát. Az államelnök rendkívül harcias beszédének lényege: Izrael nem lehet szövetségese azoknak az európai jobboldali politikai erőknek, amelyek a bevándorlás ellenzésének álarca mögé bújva szeretik Izraelt, ám gyűlölik a zsidókat, s ezen kívül nem vállalják a felelősséget a holokauszt idején elkövetett bűneikért. Izraelnek nincs szüksége az ilyen álságos szövetségesekre, a zsidó állam kipellengérezi a fajvédelmet, az antiszemitizmust és a mások gyűlöletét, mert mindez ellentétes azokkal az értékekkel és szellemmel, amelyeken a zsidó állam alapul, mondta Rivlin elnök, majd hangsúlyozta: „Mi nem felejtünk, és nem bocsátunk meg” – írja a Má’áriv című izraeli újság.
Ruvi Rivlin államelnök – aki még házelnöki mivoltában néhány évvel ezelőtt kitiltotta Izraelből Kövér Lászlót (mert az utóbbi Nyirő Józsefre emlékezve elutazott Székelyudvarhelyre), a holokausztnapi megnyitóbeszédének elején kijelentette: „Európa megint megváltoztatja az arculatát. Európát manapság ismét a múlt kísérteteinek szelleme járja be: a felsőbbrendűségi felfogás, nacionalizmus, idegengyűlölet, durva és zavaros antiszemitizmus lebeg ismét Európa fölött”, állította Rivlin a Teremtés könyvének fordulatát is beleszőve a beszédébe.
Zoom
Ruvi Rivlin tegnap este a Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontban
„Nem lehet figyelmen kívül hagyni a fejét ismét felütő régi-új antiszemitizmust, amelyet a bevándorlási hullámok és a gazdasági válságok is táplálnak”, mondta Rivlin, majd beszédét azzal folytatta, hogy szerinte nem minden európai jobboldali párt fajvédő, amely szeretné megfékezni a bevándorlást vagy megőrizni Európa sajátos jellegét. Ám azokkal a politikai erőkkel, amelyeknek az antiszemitizmus és a fajvédelem a közbeszédük részét képezi, soha nem szabad szövetségre lépni. Akkor sem szabad, ha az ilyen jobboldali erőknél az antiszemitizmus és a fajvédelem a bevándorlásellenesség vagy a baloldaliaknál az emberi jogok védelmének álarca mögé bújva jelenik meg. Az ilyeneket mindenütt ki kell pellengéreznünk, hangsúlyozta az elnök.
Zoom
Ruvi Rivlin és Binjámin Netanjáhu egy mai holokausztemlékezésen
„Mert nem lehet szeretni Izraelt, s közben gyűlölni a zsidókat, amiképpen elképzelhetetlen az is, hogy szeretjük a zsidókat, miközben gyűlöljük Izraelt. Ezért Izrael Állama üzenetének világosnak és egyértelműnek kell lenni: semmilyen reálpolitikai megfontolás vagy érdek nem igazolhatja a gyalázatos szövetséget olyan fajvédő csoportokkal, amelyek nem vállalják a felelősséget a holokauszt idején elkövetett bűneikért. Az antiszemitizmus minden válfaja, a fajvédelem, a másság gyűlölete ellentétes azokkal az értékekkel és szellemmel, amelyek alapján Izrael Állama létrejött” (Több, mint egymillió palesztin szülőföldjéről történt elűzésével egybekötve – H. J.)
„Nem felejtünk, és nem bocsátunk meg. A múltunknak kell képezni az értékeink, a cselekedeteink és a megkötendő szövetségeink alapját. Ez a mi történelmünk, a hagyatékunk és a zsidó nép üzenete az egész világnak”, bejezte be harcias beszédét Ruvi Rivlin izraeli államelnök.
H. J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: