Bezár!
2019. május 24., péntek, Eszter napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:26 Még a történelem nélküli "szlovákok" is képesek "történelmi" sorozatot készíteni, csak nagynemzeti Orbánék nem22:05 Hivatalos jegyzőkönyvbe került, hogy a kormányablaknak nincs pénze vécépapírra21:47 Szekeres Imre lebuktatta a pártját: ő már 2009-ben kapott jelentéseket a várható migrációs hullámról21:14 Niggerék szórakozása Londonban: fejbe szúrni valakit 50 pont, mellkason: 30, gyomron: 2020:43 Miskolc: saját készítésű fegyverrel vágta szét áldozata arcát a c***********20:26 102 éves nő gyilkolt egy francia idősotthonban20:17 Indiában a kormányzó párt bejelentette választási győzelmét19:48 Kurz ajánlatot tett az ellenzéknek a bizalom megszavazásáért cserébe19:22 Szeretik Rogánék a drága Audikat - használni legalább annyira, mint "kifelejteni" a vagyonnyilatkozatból18:42 A magyar társadalom rendezett, a lakosság életszínvonala javult - legalábbis kínai kommunista mércével18:13 Talán Törökszentmiklóson is ettől féltek a cigányok17:55 Az antimagyar oláh kormány támogatásának felfüggesztésével próbálja az RMDSZ megugrani a parlamenti küszöböt17:12 A Medián 3 százalékra méri a Mi Hazánkat - 2009-ben a Jobbiknak mért 4-ből majdnem 15% lett16:40 Éhen halt egy nő és két lánya Bécsben16:31 Toroczkai László köszönetnyilvánítása
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Mélypontra süllyedt a születések száma Amerikában

Reklám

Harminckét éves mélypontra csökkent a születések száma az Egyesült Államokban, főleg a 30 éven aluli nők körében.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerdán közzétett jelentése szerint 2018-ban 3 788 235 gyermek született az országban. A születések száma negyedik éve mutat csökkenést, és a tavalyinál kevesebb gyerek csak 1986-ban született, amikor az Egyesült Államok lakossága még 90 millió fővel kevesebb volt.
A szakértőket a negatív trend folytatódása különösen azért lepte meg, mivel a gazdaság felszállóágban van. A születések számának csökkenésénél is aggasztóbb, hogy az amerikai nők termékenységi rátája (az egy nőre jutó gyermekek száma) történelmi mélypontra, 2,2 százalékkal 1,728-ra csökkent, és ez azt jelenti, hogy a jelenlegi nemzedéknek nem születik annyi gyermeke, hogy reprodukálja magát.
A tavalyi termékenységi ráta jóval elmarad a reprodukcióhoz szükséges 2,1-től, amely alá első ízben 1971-ben csökkent az egy nőre jutó gyermekek száma. A ráta egy évtizede nem képes visszakapaszkodni erre a küszöbértékre az Egyesült Államokban. A jelentés arra nem adott választ, hogy vajon arról van-e szó, hogy az amerikai nők későbbre halasztják a gyermekvállalást, vagy esetleg teljesen lemondanak róla. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a trend folytatódik, munkaerőhiány alakulhat ki, egyebek közt az idősellátásban.
Kenneth M. Johnson, a New Hampshire-i Egyetem demográfusa – aki nem vett részt a jelentés elkészítésében – úgy becsüli, hogy az elmúlt évtizedben 5,7 millió gyermekkel több született volna, ha nem esik vissza a termékenységi ráta.
Más szakértők nem aggódnak a sok üres óvodai hely miatt: úgy vélik, a fiatal nők majd egy későbbi életszakaszban vállalnak gyermeket. Erre utal az is, hogy csak két korcsoportban volt kis emelkedés a születések számában 2018-ban, a harmincas éveik végén és a negyvenes éveik elején járó nőknél. Más fejlett országokban is tapasztalható a születések számának csökkenése, Amerikában azonban a nők a legtöbb fejlett országhoz képest általában hamarabb vállalnak gyermeket.
A fiatal amerikaiak továbbra is akarnak gyermeket, de még nem érzik magukat elég stabilnak a gyermekvállaláshoz – állítja Karen Benjamin Guzzo, az ohiói Bowling Green Állami Egyetem kutatója, aki családok tanulmányozásával foglalkozik.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready