Bezár!
2019. november 13., szerda, Szilvia, Bulcsú, Enese napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:34 Megrendszabályozná a Fidesz a "Tordai-Jakabokat": kitiltást és egyéves fizetésmegvonást is kaphatnak12:00 Berlinben építi meg első európai gyárát a Tesla11:40 Megkezdődött az Iszlám Állam tömeggyilkos emírjének pere Budapesten11:22 Továbbra is érkeznek az esélytelen rakéták a Gázai övezetből Izraelbe11:13 Muzulmánok ellen tervezett fegyveres támadással gyanúsítanak két lengyelt10:44 A Japán Birodalmi Haditengerészet jelentősebb technikai fejlesztései09:55 Napi Bencsik: Mészárosék nem loptak, szerencsésen versenyeztek09:29 Az oroszbarát szocialisták megbuktatták az EU felé közeledni akaró moldovai kormányt08:44 Erre tart a klímabolsevizmus: Jane Fonda már nürnbergi pereket akar azok ellen, akik nem harcolnak velük08:33 Leleplezett mélyállam: megnevezték a Trump-Zelenszkij beszélgetés kiszivárogtatóját07:58 Ideiglenes elnökké nyilvánította magát a bolíviai szenátus egyik alelnöke07:45 Zivatarokra és széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat07:33 Egyelőre nem lesz Putyin-Zelenszkij találkozó06:50 Nyugodtabb szívvel lehet vonatra ülni - de csak a mai napon22:33 Soha nem adja fel - üzente Morales Mexikóból
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Mélypontra süllyedt a születések száma Amerikában

Reklám

Harminckét éves mélypontra csökkent a születések száma az Egyesült Államokban, főleg a 30 éven aluli nők körében.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerdán közzétett jelentése szerint 2018-ban 3 788 235 gyermek született az országban. A születések száma negyedik éve mutat csökkenést, és a tavalyinál kevesebb gyerek csak 1986-ban született, amikor az Egyesült Államok lakossága még 90 millió fővel kevesebb volt.
A szakértőket a negatív trend folytatódása különösen azért lepte meg, mivel a gazdaság felszállóágban van. A születések számának csökkenésénél is aggasztóbb, hogy az amerikai nők termékenységi rátája (az egy nőre jutó gyermekek száma) történelmi mélypontra, 2,2 százalékkal 1,728-ra csökkent, és ez azt jelenti, hogy a jelenlegi nemzedéknek nem születik annyi gyermeke, hogy reprodukálja magát.
A tavalyi termékenységi ráta jóval elmarad a reprodukcióhoz szükséges 2,1-től, amely alá első ízben 1971-ben csökkent az egy nőre jutó gyermekek száma. A ráta egy évtizede nem képes visszakapaszkodni erre a küszöbértékre az Egyesült Államokban. A jelentés arra nem adott választ, hogy vajon arról van-e szó, hogy az amerikai nők későbbre halasztják a gyermekvállalást, vagy esetleg teljesen lemondanak róla. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a trend folytatódik, munkaerőhiány alakulhat ki, egyebek közt az idősellátásban.
Kenneth M. Johnson, a New Hampshire-i Egyetem demográfusa – aki nem vett részt a jelentés elkészítésében – úgy becsüli, hogy az elmúlt évtizedben 5,7 millió gyermekkel több született volna, ha nem esik vissza a termékenységi ráta.
Más szakértők nem aggódnak a sok üres óvodai hely miatt: úgy vélik, a fiatal nők majd egy későbbi életszakaszban vállalnak gyermeket. Erre utal az is, hogy csak két korcsoportban volt kis emelkedés a születések számában 2018-ban, a harmincas éveik végén és a negyvenes éveik elején járó nőknél. Más fejlett országokban is tapasztalható a születések számának csökkenése, Amerikában azonban a nők a legtöbb fejlett országhoz képest általában hamarabb vállalnak gyermeket.
A fiatal amerikaiak továbbra is akarnak gyermeket, de még nem érzik magukat elég stabilnak a gyermekvállaláshoz – állítja Karen Benjamin Guzzo, az ohiói Bowling Green Állami Egyetem kutatója, aki családok tanulmányozásával foglalkozik.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready