Bill de Blasio New York-i polgármester csütörtökön közzétett videójában bejelentette: versenybe száll, hogy megszerezze a Demokrata Párt elnökjelöltségét a 2020-as amerikai elnökválasztáson.
Az 58 éves politikussal együtt eddig 23-an jelezték, hogy a demokraták elnökjelöltjeként indulnának a választáson. Köztük Joe Biden korábbi alelnök a legnépszerűbb, de ringbe száll Bernie Sanders vermonti szenátor is, aki a legutóbb Hillary Clintonnal szemben maradt alul a párt előválasztási sorozatában.
A párt történetében még sohasem versengtek ilyen sokan a demokrata elnökjelölti címért.
Szakértők szerint ez veszélyt jelenthet a pártra nézve, amelynek erőforrásait felőrölheti a szembenálló táborok közötti viszály. 2016-ban a republikánus párton belül is sokan indultak az elnökjelöltségért, ami hozzájárult az akkoriban kívülállónak számító Donald Trump felemelkedéséhez.
De Blasio bejelentése valószínűleg nem arat majd osztatlan sikert a New York-i lakosok körében, akiknek 76 százaléka egy friss felmérés szerint nem támogatja a polgármester indulását. De Blasio 2014 óta vezeti az Egyesült Államok legnagyobb városát.
A YouTube-on nyilvánosságra hozott háromperces videójában a polgármester hangsúlyozta, hogy kész legyőzni Donald Trump jelenlegi elnököt.
„Sok pénz van a világon. Sok pénz van ebben az országban. Csak rossz kezekben van” – húzta alá.
„Azért indulok az elnökségért, mert itt az ideje, hogy előtérbe helyezzük a dolgozó embereket” – szögezte le.
(MTI)