Irán szoftveres védelmi rendszert fejlesztett ki, hogy megvédje magát a Stuxnet nevű számítógépes vírustól – jelentette be csütörtökön az iráni távközlési miniszter.
„Irán egyetemi kutatói kifejlesztettek és sikeresen teszteltek egy tűzfalat, amelyet az ipari automatizálási rendszerek védelmére hoztak létre az olyan ipari szabotázsakciók hatástalanítására, mint amilyet a Stuxnet is okozott az elektromos hálózatokban” – mondta a tárcavezető, akit az IRNA állami hírügynökség idézett.
Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi tavaly novemberben Izraelt vádolta meg az iráni kommunikációs infrastruktúra ellen indított kibertámadással, amelyet a Stuxnet nevű rosszindulatú szoftver (malware) egyik változatával követtek el.
A Stuxnet nevű vírust – melyről széles körben úgy tartják, hogy az Egyesült Államok és Izrael fejlesztette ki – 2010-ben azonosították, miután felhasználták Irán natanzi urándúsító létesítményének megtámadására. Ez volt az első nyilvánosan ismert eset, amikor egy vírustámadás ipari létesítmény ellen irányult.
(MTI)