2019. szeptember 18., szerda, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:55 Netanjahu idén nem mer elmenni az ENSZ közgyűlésére, hogy a karnyújtásnyira lévő iráni atomról beszéljen21:31 Rend és virágzás - 1966 éve született Traianus római császár21:04 Trump kinevezte a legújabb nemzetbiztonsági tanácsadóját20:45 A székházbevétel évfordulójára: mégsem kell börtönbe vonulnia egy tüntetőnek20:21 Új cigány zsarolási forma ütötte fel a fejét, magyar vállalkozásokat tehetnek így tönkre20:07 Hét és félezer polgármesterjelölt indul októberben, négyötödük függetlenként19:42 Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni19:18 Fegyveres cigány rabolt ki kábítószerárus "fiatalt" - nehéz bárkit is sajnálni ebben a történetben18:45 Megint tanú: már fel is bontották a burkolatot a fideszes képviselő által ünnepélyesen átadott parkolóban18:12 Bódult nőt erőszakoltak meg Miskolcon17:51 A székházostromtól a székházi paródiáig17:07 Kiderült, hogy az egész emberiség jövőjét elárulták ma a fideszesek16:12 Négy oka is volt a nyugtalan viselkedésre a győri BMW-snek15:46 Merényletre készülő fegyveresekkel végzett az orosz terrorelhárítás15:27 Őrizetbe vettek egy svédországi férfit a dán adóhivatal elleni robbantás miatt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Medence, melegház és méhészet is lehetne a Notre-Dame tetején a humorosok szerint

Reklám

Sorban születnek a tervek a Notre-Dame újjáépítésére, miután az áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott a székesegyház tornya és tetőszerkezete.
A francia kormány szándéka, hogy egy nemzetközi pályázatot hirdet, és a beérkező tervek alapján állíttatja helyre a tűzvészben elpusztult gótikus épület tetőszerkezetét.
A kezdeményezésre rengeteg építész felfigyelt, az egyik építészeti vállalat például azt indítványozta, hogy a Notre-Dame tetőzetét egy óriási medencével pótolják – olvasható a The Guardian hírei közt.
Miután a székesegyház tetőszerkezete és tornya áprilisban a lángok martalékává vált, Franciaország vezetői úgy döntöttek, szakítanak a hagyományokkal, és
nem az lesz a céljuk, hogy a székesegyházat teljesen mértékben a régi külső alapján építsék újjá, sokkal inkább modern kivitelezésben gondolkodnak.
A francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron azt nyilatkozta, nyitott a modern ötletekre, ha azzal az épületet még szebbé tehetik, mint volt. Édouard Philippe miniszterelnök pedig egy olyan tornyot szeretne, amely "alkalmazkodik korunk technikáihoz és stílusához".
Zoom
"Vicces" ötletekkel is előrukkoltak a székesegyház tragédiáján kacagók - például a szappantartó alakú zsinagóga nem biztos, hogy tetszene nekik
Az eddig nyilvánosság elé tárt tervek nagy része nem a hagyománytisztelőknek kedvez, akik a huszártornyot az eredeti formájában szeretnék viszontlátni az épületen.
A francia NAB Stúdió terve alapján egy melegház kerülne az épület tetejére, illetve a toronyban egy méhészet működne. Ez a pályázat a fenntarthatóságról szól, és a jövőben nagy szerepet adna a Notre-Dame-nak a környezetvédelmi nevelésben.
Zoom
Melegház és méhészet - a NAB Stúdió terve
További tervek szerint park vagy terasz is épülhetne a tetőn, sőt, még egy teljes erdőre is érkezett javaslat.
A brit építész, Norman Foster egy piramis alakú tornyot tervezett kristályból és rozsdamentes acélból. Mások szerint azonban nem kellene újjáépíteni a tetőzetet.
Zoom
Norman Foster egy piramis alakú tornyot tervezett kristályból és rozsdamentes acélból
A stockholmi Ulf Mejergren Architects (UMA) építészeti vállalat egy óriási kereszt alakú medence ötletével rukkolt elő, amely az egész tetőt befedné, és körben a tizenkét apostol szobra őrizné a vizét.
Zoom
A stockholmi Ulf Mejergren Architects (UMA) építészeti vállalat ötlete
Florian Renucci kőművesmester szerint azonban a székesegyházat eredeti formában lenne tanácsos helyreállítani, ugyanis tiszteletben kellene tartani azokat a technikákat és alapanyagokat, amelyeket az adott korszakban alkalmaztak. A gótikus stílus ugyanis rendkívül magas szinten helyezkedik el az építészetben, és ha betartják a régi szabályokat, további ezer évig lehet majd csodálni a Notre Dame-ot.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready