Eszkalálódni látszik az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági, kereskedelmi, technológiai háború, alig egy héttel azután, hogy Donald Trump elnök gyakorlatilag rendeletileg megtiltotta az amerikai telekommunikációs cégeknek, hogy alkatrészeket adjanak el nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kínai cégeknek, így például a Huaweinek. Csütörtökön Japán egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai cége, a fényképezőgépeket, híradástechnikai eszközöket, tévéket gyártó Panasonic bejelentette, hogy ők is korlátoznák a Huaweinek szállított termékeik körét.
A Panasonic közleménye szerint felfüggesztik az USA által tiltólistára tett Huaweijel és annak 68 partnerével folyamatban lévő tranzakcióikat. Ennek hátterében az áll, hogy a Panasonic termékei bizonyos komponenseit az USA-ban gyártatja, így bizonyos esetekben teljesen vagy részben az amerikai tiltás hatálya alá eshetnek.
Az AFP jelentése szerint a Panasonichoz csatlakozik a Toshiba is: a japán cég átmenetileg felfüggesztette a Huaweinek szánt alkatrészek szállítását, hogy ellenőrizzék, vannak-e köztük olyan elemek, amik amerikai gyártásúak, így vonatkozik rájuk Trump rendkívüli rendelete. Amennyiben a szállítmányok "tiszták", újraindulnak a szállítások, magyarázta Takashi Ebina, a Toshiba szóvivője az AFP-nek. A két japán cég lépései egy nappal azután jöttek, hogy japán és brit mobilszolgáltatók bejelentették: elhalasztják az új Huawei készülékek forgalomba hozatalát.
A Huawei nem kívánta kommentálni a Panasonic bejelentését, annyit közöltek, hogy a Panasonic kínai weboldalán olvasható hivatalos közlemény szerint a két cég között továbbra is normális, a szerződéseknek és jogszabályoknak megfelelő a kapcsolat.
(Index)