Jelentkezett egy "osztrák" ügyvéd Ramin Mirfakhrai (a megtévesztően stájeres hangzású neve ellenére Teheránban született irániról van szó), aki azt állítja, részese volt az osztrák Szabadságpárt élén álló alkancellár, Heinz-Christian Strache lemondását kiváltó ibizai videó elkészítésének.
Zoom
Ramin Mirfakhai „törvényes és demokratikus” megfontolású akcióban vett részt
„Egy olyan társadalmi indíttatású akció volt, amelyben szerepet kapott az oknyomozó újságírás is” – idézte a német Die Welt című lap a bécsi ügyvédet. A hátérbő előálló ügyvéd ugyanakkor azt nem közölte, ki vett még részt az akcióban, és ki fizette a költségeket. A Die Welt által ismertetett közlemény szerint az akció mögött a Strache lemondását és az osztrák kormánykoalíció széthullását okozó akció mögött „törvényes és demokratikus” megfontolások állnak.
A BBC beszámolója szerint Johan Gudenus – aki ugyancsak egyik vezető tisztségviselője volt a Szabadságpártnak – megerősítette Ramin Mirfakhrai érintettségét, s közölte: az ügyvéd volt az, aki bemutatta a szabadságpártiaknak azt a fiatal nőt, aki egy orosz milliárdos rokonának adta ki magát. Elemzők szerint valószínű, hogy az akció mögött titkosszolgálatok is állnak, a legtöbben a német szolgálatokat sejtik a belpolitikai válságot kiváltó videó elkészítése mögött (a HVG fölöslegesen szerénykedik a fajtársak miatt, az izraeliek is felmerültek).
(HVG nyomán)
Korábban írtuk: