A máltai hatóságok a Földközi-tengeren kimentettek 216 migránst két lélekvesztőről szombatra virradóan, és a vallettai kikötőbe szállítják őket – közölték hivatalosan.
Az egyik hajó utasait péntek este mentették ki, miután a hajó süllyedni kezdett, és ők vészjeleket adtak le. Miután egy máltai járőrhajó felvette őket a fedélzetére, és elindult velük Vallettába, a hajó kapott egy újabb vészjelzést, emiatt visszafordult a másik hajó utasaiért.
A máltai hatóságok szerint a 216 ember között várandós nők és kísérő nélküli gyerekek is vannak, de egészségi állapotukról, állampolgárságukról egyelőre nem közöltek semmit. A jó időjárás miatt az utóbbi két napban 12 migránshajó indult el Európa felé Líbiából, Tunéziából és Algériából – tették hozzá.
A 450 ezer lakosú Málta az utóbbi években mindent megtett azért, hogy az olasz hatóságok vállalják azoknak a migránsoknak a megmentését és befogadását, akik a líbiai partoktól indulnak el Európa felé – írta az AFP. De miután az olasz kormány lezárta kikötőit a migránsokat kimentő civil hajók előtt, és nagyon kevés saját mentőhajót járőröztet a Földközi-tengeren, Málta rákényszerült arra, hogy maga is mentsen migránsokat a tengerről. A kis szigetország január óta több mint 500 migránst mentett ki, Olaszország pedig 1425-öt.
Pénteken az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetét érte el egy migránshajó. A fedélzetén 57 férfi és 1 nő tartózkodott. A hajó Líbiából indult, utasai Marokkóból, Algériából, Szíriából, Líbiából, Bangladesből és Gambiából származnak. Az olasz sajtó beszámolója szerint egyelőre nem világos, hogyan tudta közvetlenül elérni a hajó Lampedusát anélkül, hogy a nemzetközi vizeken észrevették volna.
A líbiai parti őrség 290 menedékkérőt mentett ki két pénteki műveletben a Földközi-tengeren – közölte aznap az észak-afrikai állam haditengerészetének szóvivője.
Szombaton közölte a görög parti őrség, hogy az Égei-tengeren megállított egy motoros gumicsónakot, amelyben 33 illegális bevándorló utazott. Az eset a Törökországból Görögországba tartó migránsútvonal egyik fontos állomása, Számosz szigete közelében történt. A migránsokat a sziget kikötőjébe szállították.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az idén 668 illegális bevándorló érkezett Számoszra Törökország felől. A szigeten mintegy 15 ezer migráns van elszállásolva fogadóközpontokban, amelyeket segélyszervezetek tartanak fent. A számoszi és a leszboszi fogadóközpontok túlzsúfoltak és nagyon rossz körülményeket nyújtanak a migránsoknak menekültügyi aktivista szervezetek szerint.
(MTI)