Szombat reggel óta 234 illegális bevándorlót mentettek ki a görög parti őrség és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) egységei az Égei-tengeren – közölték a görög hatóságok hétfőn.
Dacára a migrációs hullám feltartóztatását célzó, 2016 márciusában kötött EU-török menekültügyi megállapodásnak, továbbra is érkeznek menedékkérők Törökországból a görög szigetekre.
Agathoníszi és Leszbosz szigetek közelében 118 illegális bevándorlót mentettek ki. Az észak-görögországi Alekszandropolisz kikötővárosa térségében pedig további 116 migránst fedezett fel és kísért biztonságos helyre a görög parti őrség a hétvégén.
2015-ben, a migránsválság csúcspontján mintegy 857 ezer ember érkezett Törökországból Görögországba. 2018-ban ez a szám hozzávetőleg 50 ezerre esett vissza.
A betolakodók számára kialakított regisztrációs központok Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén változatlanul túlzsúfoltak. Tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít a táborokból embereket.
(MTI nyomán)