Trump azelőtt nyilatkozott röviden a sajtónak, hogy a Fehér Házban fogadta Andrzej Duda lengyel államfőt, és megkezdték a tárgyalásokat.
Trump szerint kétezer katonáról lehetne szó. Mint mondta, az Egyesült Államoknak 50 ezer katonája van Németországban, és ebből kétezret át lehetne küldeni Lengyelországba. Megemlítette, hogy Varsó szeretne vásárolni több mint harmincat az F-35 típusú harci repülőgépekből, amelyek legmodernebbek közé tartoznak a világon. Döntés még erről sincs.
Korábbi kiszivárogtatások még csak ezer katonáról és egy század pilóta nélküli repülőgépről szóltak. Lengyel vezetők hónapok óta lobbiznak további amerikai erők és fegyverek érdekében, és azt is felvetették, hogy létesüljön Lengyelországban egy állandó amerikai támaszpont, amelyet akár Trumpról is elnevezhetnek.
Az amerikai elnök a tárgyalások előtt azt is mondta, hogy nem aggódik a demokrácia állapotáért Lengyelországban, és a lengyelek, a lengyel vezetők és az ország jól teljesít ebből a szempontból.
Andrzej Duda a PAP lengyel hírügynökség szerint biztosította az elnököt, hogy Lengyelországban nincs gond a demokráciával, és szerinte minden tökéletes ezzel kapcsolatban.
Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a két fél több gazdasági megállapodást írt alá, köztük a cseppfolyósított amerikai földgáz szállításáról szóló szerződés kiterjesztéséről.
(MTI)