2021. szeptember 29., szerda, Mihály, Kapolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:46 Johnson: nem a bevándorlás kínálja a megoldást az ellátási problémákra21:32 Megközelítette a 75 százalékot a felnőttek átoltottsága Németországban21:16 Megkezdődött a párizsi iszlamista merényletek túlélőinek és tanúinak meghallgatása20:57 A német államfő már arról beszél, hogy nem az emberek bevándorló hátterűek, hanem maga az ország bevándorló hátterű20:35 A WHO jóságos alkalmazottai is ráfanyalodtak a kongói lányokra-nőkre az ebolajárvány idején20:17 A román kormány 10 százalékos nettó minimálbéremelést javasol január 1-től19:46 Csak felfüggesztettet kapott hűtlen kezelésért egy volt fideszes polgármester - mégpedig "időmúlás miatt"19:09 Csökkentenék az orvosilag nem indokolt terhességmegszakítások számát Kínában18:43 A román képviselőház elutasította a bejegyzett élettársi kapcsolatokról szóló tervezetet18:12 Horvátországban kötelező lesz a védettségi igazolás az egészségügyi és szociális intézményekben17:36 Állam elleni bűncselekmény elkövetésével is meggyanúsították Postáékat17:11 Ismét Pócs János egyik elvadult "házikutyája" rabolt Jászapátin16:58 Őrizetbe vették, de szabadon is engedték a Rutte elleni támadás előkészítésével gyanúsított újmuszlim tanácsost16:33 Üzemanyagkáosz az Egyesült Királyságban: a pánikoló britek azt sem nézik, mit tankolnak autóikba16:15 Megdobta Macront egy tojással, kényszerkezelés alá helyezték
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Szmolenszki tragédia: felfüggesztettet kapott Tusk egykori hivatalvezetője

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték csütörtökön Lengyelországban a légikatasztrófával végződött 2010-es szmolenszki államfői út szervezésével megbízott Tomasz Arabskit, a lengyel kormányfői hivatal akkori vezetőjét, valamint egy másik hivatalnokot.
A még nem jogerős ítélet szerint Arabskira 10 hónapi, a kormányfői hivatal egy másik alkalmazottjára pedig 6 hónapi felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki. Az ügyészség magasabb, másfél éves felfüggesztett börtönbüntetést kért Arabskira.
Az ügy további három vádlottját – a lengyel kormányfői hivatal és a moszkvai lengyel nagykövetség munkatársait – felmentették.

Az ítélet szerint Arabski nem teljesítette kötelességeit a katyni vérengzés 70. évfordulója kapcsán rendezett megemlékezésekre tartó elnöki járat szervezésében. Lehetővé tette a küldöttséget szállító Tu-154M típusú repülőgép használatát, miközben tudta, hogy a szmolenszki repülőtéren nincs az ilyen kategóriájú gép fogadásához alkalmas technikai berendezés.
A pert 2014-ben a légikatasztrófa egyes áldozatainak hozzátartozói kezdeményezték, köztük Anna Walentynowicz, valamint Andrzej Przewoznik rokonai. Walentynowicz a Szolidaritás egyik legendás alapítója, Przewoznik a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács titkára volt.
A per során tanúként a volt lengyel kormányfőt, az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot is kihallgatták. Tusk a bíróság előtt elmondta: pozitívan értékeli Arabski munkáját. Saját szerepét illetően azon az állásponton volt, hogy „politikai értelemben nem terheli felelősség” az államfői küldöttség útjának szervezéséért. Azt mondta: ő nem tudott arról, hogy a szmolenszki repülőtéren való landolás akármilyen kockázattal járna.
Tusk a katyni évfordulós ceremónián 2010. április 7-én vett részt Vlagyimir Putyin akkori orosz kormányfővel együtt, a Lech Kaczynski államfő vezette, magas rangú tisztségviselőkből álló küldöttség pedig három nappal később utazott. 2010 áprilisa óta többen azzal vádolták Tuskot, hogy Putyin nyomására lehetővé tette az akkori katyni megemlékezések kettéválasztását.
2014-ben a varsói kerületi ügyészség már megsemmisített egy, a 2010-es elnöki és kormányfői út szervezésére vonatkozó nyomozást, úgy értékelve, hogy az előkészületek során történtek ugyan szabálytalanságok, de ezek nem elegendőek a vádemeléshez.
A szmolenszki légikatasztrófát a repülőgépen tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl. A tragédia körülményei máig tisztázatlanok, a műszaki okok vizsgálatát végző orosz és lengyel hatóságok 2011-ben egymástól eltérő részeredményekre jutottak, mindkét fél azonban lényegében emberi tévedésekre vezette vissza a történteket.
A jelenlegi lengyel kormány által létrehozott bizottság 2016-ban új vizsgálatot indított. A még le nem zárt eljárás során arra a következtetésre jutottak, hogy a gépen ismeretlen eredetű robbanás történt.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Ki lesz a moslékkirály(nő) a vörös előjáték végén?
» Dobrev» Karácsony

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready