Egy átfogó „líbiai fórum” összehívását javasolta vasárnap a nemzetközileg elismert líbiai kormány vezetője, hogy ki lehessen jutni az évek óta tartó belpolitikai válságból.
Fájez esz-Szarrádzs Tripoliban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ezen a tanácskozáson összegyűlhetne „a líbiai politika és a társadalom összes befolyásos ereje”, előkészítve az általános választásokat, amelyeket még az év vége előtt lehetne megtartani. A cél a békés, demokratikus és civil állam felépítése. A kezdeményezéséhez igénybe venné az ENSZ líbiai missziójának a támogatását. A világszervezet feladata lenne a választások megszervezése és felügyelete.
A „líbiai fórum” választási törvényeket is elfogadhatna, és megállapodhatna az állam decentralizációjának mikéntjéről és a közpénzek legjobb felhasználásáról.
Esz-Szarrádzs a sajtótájékoztatón foglalkozott a katonai helyzettel is. A fővárost, Tripolit április eleje óta próbálja elfoglalni a Líbia keleti és déli felének nagy részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok. A kormányfő azt mondta, hogy az ostromot vissza fogják verni, és győzni fognak. Arról nem beszélt, hogy a tábornoknak milyen szerepet szán az ország jövőjében. Kijelentette viszont, hogy az általa javasolt fórumon „nincs helyük azoknak, akik zsarnokságot és diktatúrát” akarnak.
(MTI)