Vizsgálóbizottságot hozott létre a moldovai parlament kedden a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Párt (MDP) által június 8. és 14. között végrehajtott, a törvényhozás által hatalomátvételi kísérletnek minősített cselekmények körülményeinek feltárására.
A testületet a szocialista párti Vladimir Curkan volt belügyminiszter vezeti. A bizottság feladata kideríteni, ki és hogyan akadályozta a moldovai parlament, illetve Maia Sandu új koalíciós kormányának munkáját.
„Június 7-ével kezdődően az országban alkotmányellenes hatalomátvételi kísérlet történt, amelyet az MDP hajtott végre két kulcsfontosságú állami intézmény segítségével, ezek az alkotmánybíróság és a főügyészség voltak” – jelentette ki Sergiu Litvinenco parlamenti képviselő. Mint mondta, a vizsgálóbizottság tagjainak az lesz a feladata, hogy kielemezzék az alkotmánybíróság június 7-9-i döntéseit, amelyek megkérdőjelezték a parlament és az új kormány legitimitását, illetve felfüggesztették hivatalából Igor Dodon államfőt.
„Bár az alkotmánybíróság már semmissé tette ezeket a döntéseit, fennáll a gyanú, hogy ezeket az MDP vezetőjének, Vladimir Plahotniuc oligarchának az utasítására hozta meg” – mondta Litvinenco. A demokratapárti képviselők nem vesznek részt a vizsgálóbizottság munkájában. A párt egyik képviselője, Sergiu Sirbu a testület megalakulását “az új ellenzék nyilvános kivégzésének” nevezte.
Andrei Nastase belügyminiszter kezdeményezte a főügyészségen az időközben külföldre szökött Plahotniuc képviselői mentelmi jogának felfüggesztését, mivel az oligarchát egyéb bűncselekmények mellett hatalombitorlással vádolják. A beadványban a tárcavezető követelte az alkotmánybíróság tagjainak a felmentését is, hogy az MDP vezetőjével együtt felelősségre vonják őket.
(MTI)