Isztambul tartomány kormányzói hivatala idén is betiltotta a június 30-ra tervezett "meleg méltóság menetét" – közölte a felvonulást rendező bizottság nevében Beren Azizi keddi isztambuli sajtótájékoztatóján.
Az Evrensel török marxista napilap internetes oldalának beszámolója szerint Azizi a kormányzóhelyettesre, Mehmet Ali Özyigitre hivatkozva kiemelte: a hivatal először csak a központi Taksim térre, majd második megkeresésükre már Isztambul teljes területére vonatkozóan megtiltotta az "LGBT-közösség" felvonulását. Azizi szavai szerint Özyigit azzal indokolta a döntést, hogy az LGBT-sek "társadalmilag kétséges csoport". Azizi elmondása alapján a kormányzóhelyettes ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Taksim tér nem demonstrációs helyszín, így nem csak az LGBT-menetet, de semmilyen más megmozdulást sem engedélyeznek ott.
Azizi a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "az LGBT-közösség is a társadalom része". Egyúttal arra szólította fel a belügyminisztériumot, valamint Isztambul tartomány kormányzói hivatalát, hogy, "tiszteletben tartva az egyetemes emberi jogokat", megfelelve az alkotmánynak és a nemzetközi szerződéseknek, törölje el a "meleg méltóság menetével" kapcsolatos korlátozást.
Isztambulban a ratyik vonulgatását hivatalosan először 2016-ban tiltották be, de a rendőrség már az előző évben is fellépett ellenük. A 2015-ös hatósági beavatkozás során számos ember megsérült és többeket őrizetbe vettek. A török sajtó szerint a kezdetben csak 20-30 fős felvonulások résztvevőinek száma évről évre gyarapodott, és 2013-ban már mintegy 100 ezren csatlakoztak a menethez.
Tavaly a tiltás dacára több százan gyűltek össze a Taksim tér közelében, de a rendőrség vízágyúkkal és kordonokkal teljes blokád alá vette a környéket. Az aktivisták végül nem vonultak fel, de felolvasták közleményüket.
Törökországban nem számít bűncselekménynek a homoszexualitás, mint számos más muzulmán országban, de a társadalom elsöprő többsége nem kér belőlük. (MTI-nyelven ez így hangzik, buzi szóhasználattal megbélyegezve a normális többséget: "de a homofóbia széles körben elterjedt".)