2019. július 20., szombat, Margaréta napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:55 Gyenge lesz az idei almatermés22:43 A nemzetközi helyzet fokozódik: Irán lefoglalt egy brit olajszállító hajót22:22 Addig mocskolódott a beszorult kezű tolvaj purdé anyja, hogy a katasztrófavédelem inkább törölte a bejegyzést21:47 Orosz üzenet Ankarának: ha Washington nem adja az F-35-ösöket, mi szívesen szállítunk Sz-35-ös vadászbombázókat21:21 Toroczkai az önkormányzati választásról: ott indulunk el, ahol van értelme20:35 Meghalt Heller Ágnes20:24 Eddig 12 ezren vették igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását19:45 Szelídebb húrokat pengetnek Salviniék - egyelőre marad az olasz kormány19:27 Hétfőn kezdődik a Szentendrei út felújítása18:50 Őfelsége szolgálatában?17:32 Nem is az oláh seregben harcoltak az "úzvölgyi" románok - bukaresti tanulmány támasztja alá a mi igazunkat17:21 Lemondott a koszovói kormányfő17:06 További emberölési ügyekben is vizsgálják a csantavéri bérgyilkos felelősségét16:48 Tovább mélyült az olasz kormányválság16:17 Merkel továbbra is állítja, hogy semmi baja
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ukrán alkotmánybíróság: rendben van a parlament feloszlatása

Az ukrán alkotmánybíróság csütörtökön megállapította, hogy megfelel az alkotmánynak Volodimir Zelenszkij elnök rendelete a parlament feloszlatásáról és a rendkívüli választások július 21-re történő kiírásáról.
Az UNIAN ukrán hírügynökség értesülése szerint a 11 bíró szavazott a rendelet alkotmányossága mellett, öt ellene. Az ülésen a taláros testület 16 tagja vett részt. A hírt Julija Mendel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótitkára is megerősítette az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.
Zelenszkij május 20-i elnöki beiktatási beszédében jelentette be, hogy feloszlatja a parlamentet és rendkívüli választást ír ki. Az erről szóló rendeletet másnap adta ki.
A kisebbik ukrán kormánypárt, a Népi Front képviselőinek egy csoportja május 24-én fordult beadvánnyal az ukrán alkotmánybírósághoz, hogy állapítsa meg a rendelet alkotmányosságát. Május 17-én ugyanis a Népi Front bejelentette, hogy kilép a kétpárti kormánykoalícióból, amivel az megszűnik létezni, és felszólította a parlamenti erőket új többségi koalíció létrehozására. Az alkotmány az új koalíció megalakítására 30 napot ad a parlamentnek, és ez idő alatt a törvényhozás nem oszlatható fel, csak azután, ha nem sikerül új többséget alakítaniuk.
Az alkotmánybíróság július 11-én kezdte tárgyalni a rendelet alkotmányosságát. Az ülésen felszólalt Zelenszkij, aki döntését jogilag vitathatatlannak és hibátlannak nevezte. A parlament feloszlatását azzal indokolta, hogy az emberek nem bíznak a jelenlegi törvényhozásban. Képviselői a taláros testület előtt azzal érveltek a rendelet védelmében, hogy a két koalíciós pártnak már évek óta nem volt meg a többsége a parlamentben, csak ezt "eltitkolták".
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready