Bezár!
2019. november 11., hétfő, Márton, Nimród napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:42 Dánia nem várja tárt karokkal a törökök által kitoloncolt dzsihadistákat20:16 Berlusconi inkább hallgatott a maffiáról19:27 Putyin: tovább lopnak a Vosztocsnij űrrepülőtéren18:52 Választási rejtély: román szavazatok ezreit zsebeli be rendszeresen az RMDSZ18:29 A Mirkóczki helyére ülő kádert sem hozza zavarba a valóság: "a Jobbik visszaküzdötte magát a legerősebb ellenzéki párt szerepkörébe"18:06 Isten éltessen, Lengyelország!17:28 Káposztáshordó volt a szavazóurna egy román településen16:41 Aszad nem hiszi, hogy a jenkik valóban végeztek az IÁ-vezérrel16:26 Képmutatásból jeles: a Jobbik beköltözik Gyurcsány házába, majd felháborodást színlel a többi lakó miatt15:51 Trump egy amerikai kémet szeretne "visszakapni" Irántól15:14 Dánia ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést14:38 Moszkva államcsínyt emleget Bolívia kapcsán14:11 Megint a holokamu izgatta fel a lengyel kormányfőt14:04 Nem az alkoholmentes sör a legnagyobb merénylet: mára a híres Paulaner is "paulkorrekt" lett12:53 Családegyesítés török módra
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A zsidó fajgyűlölet és "hála" újabb szép példája

Reklám

Váhíd el-Huzejl beduin arab katona 23 éves katonai szolgálat után alezredesi rendfokozattal, zászlóaljparancsnokként szerelt le az izraeli hadseregtől. Szolgálatának második felében a Sivatagi Járőröző Zászlóalj helyettes parancsnoka, majd parancsnoka volt. Kétszer is életveszélyesen megsebesült a Negev-sivatagi Kerem Sálom nevű határátkelő környékére Egyiptomból behatoló dzsihadista fegyveresekkel vívott harcban. Leszerelése után szeretett volna letelepedni Kerem Sálom kibucban, amelynek védelmében kétszer is életveszélyesen megsebesült. A kibuc tagfelvételi hirdetésére jelentkező alezredes kérelmét azonban különféle kifogásokkal előbb elutasították, majd visszahívást ígértek neki – írja a Má’áriv izraeli újság.
Zoom
Váhíd el-Huzejl alezredes
Váhíd el-Huzejl tartalékos állományú alezredes, a Negev-sivatagban levő Ráhát beduin város szülötte, mint megannyi más beduin fiatal, bevonult az izraeli hadseregbe. Izraelben a legtöbb beduin arab a Negev-sivatagban néhány városi és több kisebb-nagyobb falusi, főleg sátortáborszerű településen él. A „beduin” az európai nyelvekbe is beszüremlett arab eredetű szó: (bedá - بدا = sivatagban él // bedeví - بدوي = sivatagi lakó, beduin). A cionista honfoglalókkal már a XIX. század végén szövetséget kötött drúz felekezetű arabok mellett számos beduin arab is szolgál az izraeli hadseregben.
Váhíd el-Huzejl, mint a legtöbb beduin katona, a felderítő egységbe került, miután ők kiválóan ismerik a sivatag világát, jó nyomkeresők. El-Huzejl éveken keresztül szolgált a Gázai övezet és Izrael határán levő Kerem Sálom nevű kibuc és határátkelőhely katonai körzetében. A Sivatagi Járőröző Zászlóalj helyettes parancsnokaként katonáival 2008-ban meghiúsította, hogy működésbe lépjenek a Gázai övezet felől Kerem Sálom kibucba behatoló páncélozott járművekbe rejtett pokolgépek. A kialakult tűzpárbajban El-Huzejl megsebesült, s bátor cselekedetéért kitüntetést vehetett át Gábi Áskenázi vezérkari főnöktől.
Zoom
Váhíd el-Huzejl alezredes a Sivatagi Járőröző Zászlóalj élén
Váhíd el-Huzejl 2012-ben már a Sivatagi Járőröző Zászlóalj parancsnoka volt, amikor a Világ Dzsihád nevű fegyveres szervezet, ugyancsak Kerem Sálom közelében, de még egyiptomi területen meggyilkolt 16 egyiptomi sorkatonát, úrrá lettek egy egyiptomi katonai páncélozott járművön, majd teljes gázzal megindultak az izraeli határ felé. Váhíd el-Huzejl és katonái azonban ártalmatlanná tették a behatolni szándékozó páncélozott járművet és a benne ülő dzsihadistákat. A beduin parancsnok által irányított harci cselekmények a Kerem Sálom nevű kibuc és határátkelő közelében zajlottak le.
Váhíd el-Huzejl 23 esztendőn keresztül szolgált az izraeli hadseregben, s eddig ő volt az egyedüli muszlim arab (beduin), aki alezredesként a zászlóaljparancsnokságig vitte. A katonai szolgálat végén El-Huzejl tudomást szerzett róla, hogy Kerem Sálom kibuc családokat toboroz a településre, mert kevés a lakosa. Mint az izraeli hadsereg többszörösen kitüntetett veteránja, a családjával együtt szeretett volna letelepedni azon a településen, amelynek védelmében sokszor szó szerint a bőrét vitte a vásárra. (Ráhátban, a szülővárosában ugyanis a többség nem kedveli, sőt árulónak tartja az izraeli hadseregben szolgáló beduinokat – H. J.)
Zoom
Váhíd el-Huzejl alezredest még Binjámin Netanjáhu miniszterelnök is megdicséri
„Kértem a fölvételemet a kibucba, elmeséltem az előéletemet, s azt is, hogy kétszer majdnem az életemet áldoztam a Kerem Sálom védelméért. Ám amikor a telefonbeszélgetés során megmondtam a teljes nevemet, azonnal megértették, hogy beduin vagyok”, mondta kétéves hallgatás után a nyugalmazott beduin alezredes a Má’áriv munkatársának, majd hozzáfűzte: a telefonbeszélgetés folyamán azt is közölték vele, hogy a kibuci életforma nem neki való, mire azt válaszolta: nagyon is neki való, jól ismeri a települést, az ott követett életformát és az egész környéket. Végül a kibuc felelőse azt mondta neki, hogy majd visszahívják, és értesítik a végleges döntésről… Azóta is hívják.
Váhíd el-Huzejl a Má’rivnak elmondta: „Büszke vagyok arra, hogy 23 esztendőn keresztül szolgáltam a hadseregben, de nem biztos, hogy a történtek után mindezt ismét megtenném.”
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready