2019. október 18., péntek, Lukács napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:31 Mussolini, a zsidóság ideálja21:52 Nem vicc: Venezuelát is beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába21:06 Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is20:37 Emléktáblát avattak a Nemzeti Múzeum oláh kifosztását megakadályozó Bandholtz tábornok tiszteletére20:13 Erdogan mégis fogadta az amerikai alelnököt, sőt még tűzszüneti megállapodást is kötött vele19:38 Úgy tűnik, Erdogan elvitte a kiegyezést Aszadnak és a kurdoknak19:18 "Német"országban állandósult a kurd-török háború18:58 Megszületett a megállapodás a brit kilépésről18:24 Fáziskésés17:47 Élve ástak el egy újszülöttet ómigránsaink őshazájában17:13 "Megb@szlak, csicska!" - Kibukott a keserűség az eltérő kultúrából a rasszista körforgalom miatt16:48 A hétvégén is marad a jó idő15:51 Valaki vegyi fegyvert használt Szíriában - a törökök és a kurdok egymásra mutogatnak15:22 Román késelt moldovait Budapesten14:46 Tűzrőlpattant menyecske miatt volt dolguk a mentőknek a fővárosban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Bolondok, ostobák, katasztrófa - Trump nem kímélte a brit vezetést a kiszivárgott táviratok miatt

Reklám

Tiszteletlen kifejezéseket használt Theresa May brit miniszterelnökkel szemben a washingtoni brit nagykövet kiszivárgott diplomáciai táviratait kommentáló keddi Twitter-bejegyzéseiben Donald Trump amerikai elnök – közölte Jeremy Hunt brit külügyminiszter.
Zoom
Fotó: Jack Taylor/Getty Images
Sir Kim Darroch, az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete a londoni külügyminisztériumnak küldött, helyenként súlyosan bíráló hangvételű bizalmas távirataiban – amelyeket valaki eljuttatott a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglapnak – egyebek mellett azt írta, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház egyedülálló mértékben működésképtelenné vált, a kormányzati munkát késhegyig menő belvillongások jellemzik, és az elnök pályafutása dicstelen véget érhet.
Darroch a kiszivárgott diplomáciai táviratok tanúsága szerint valószínűtlennek tartja, hogy a Trump-kormányzat a jelenleginél valaha is számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé kétbalkezes lesz.
Trump szinte azonnal bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolattartást a diplomatával, keddi Twitter-bejegyzéseiben pedig félnótásnak, igen ostoba fickónak nevezte a brit nagykövetet. „Nem ismerem (a brit) nagykövetet, de azt hallottam róla, hogy egy felfuvalkodott bolond” – tette hozzá az amerikai elnök.
Trump kitért a Brexit-tárgyalásokra is, azt írva: ő megmondta Theresa Maynek, hogyan kell egyezségre jutni az EU-val, de May „a saját ostoba módján” intézte a tárgyalásokat, és kudarcot is vallott, „az egész egy katasztrófa”.
Jeremy Hunt kedden, ugyancsak a Twitter portálon közölt reagálásában úgy fogalmazott, hogy „a barátok őszintén beszélnek egymással”, így ő is ezt teszi: az amerikai elnök által a brit kormányfőre tett megjegyzések „tiszteletlenek és nem helyénvalók”.
Hunt – aki a Konzervatív Párt és a kormány éléről távozó Theresa May tisztségéért verseng hivatali elődjével, Boris Johnson volt brit külügyminiszterrel – keddi Twitter-bejegyzésében felhívta az amerikai elnök figyelmét arra, hogy az Egyesült Államok diplomatái is megosztják magánvéleményüket Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, csakúgy, ahogy a brit diplomaták teszik a brit külügyminiszterrel, vagyis vele.
Jeremy Hunt közölte: egyetért Trump azon véleményével, hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok a történelem legnagyszerűbb szövetségesi viszonyát ápolja egymással, de a szövetségeseknek tiszteletet kell tanúsítaniuk egymás iránt, ahogy azt Theresa May mindig is tette Trumppal szemben. Hunt hozzátette: a brit nagyköveteket a brit kormány nevezi ki, és ha ő lesz a brit miniszterelnök, Sir Kim Darroch marad az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete.
Theresa May miniszterelnök hivatalának szóvivője keddi tájékoztatóján kötelességtudó, megbecsült kormánytisztviselőnek nevezte a washingtoni brit nagykövetet.
Jeremy Hunt külügyminiszter már előző nap bejelentette, hogy a diplomáciai táviratok kiszivárogtatása ügyében a kormány vizsgálatot indított, és a felelős – ha sikerül megtalálni – súlyos következményekre számíthat. A washingtoni brit diplomáciai képviselet ügyében nem először keveredik vitába a két szövetséges ország. Elnökké választása után Donald Trump Nagy-Britanniából elsőként Nigel Farage-t, a brit politika radikálisan EU-ellenes táborának zászlóvivőjét fogadta, és rögtön komoly diplomáciai botrányt is keltett azzal a Twitter-bejegyzésével, hogy Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.
Ezt a felvetést a Downing Street annak idején feltűnően indulatos közleményben utasította vissza, hangsúlyozva, hogy a washingtoni nagyköveti poszton „nincs üresedés”, és a brit nagyköveteket „alapelvszerűen” Londonban nevezik ki. Trump elnökké választásának idején is már Sir Kim Darroch volt a washingtoni brit nagykövet.
A mostani kiszivárogtatási botrány kirobbanása után Nigel Farage volt az egyetlen a brit politikusok közül, aki Darroch azonnali hazahívását követelte.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready