Kína 37 ország támogatását szerezte meg a muzulmán vallású ujgur kisebbséggel kapcsolatos politikája támogatásához; köztük van Oroszország és Szaúd-Arábia is – jelentette pénteken a Reuters hírügynökség, amely betekinthetett az ENSZ-nek elküldött levélbe.
A lépés előzménye, hogy előzőleg csaknem két tucat ország bírálta egy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának küldött közös levélben Kínát az ujgur muszlim kisebbség tagjaival szemben alkalmazott bánásmódja miatt az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, ahol ENSZ-szakértők és aktivisták szerint legalább egymillió ujgurt és egyéb muszlim kisebbségek tagjait tartják fogva átnevelő táborokban.
A Pekinget támogató országok szerint Kína figyelemre méltó eredményeket mutatott fel az emberi jogok területén.
„A terrorizmus és a szélsőségek jelentette kihívással szemben Kína egy sor terrorellenes és felvilágosító jellegű intézkedést hozott, beleértve oktatási és átképzési programokat Hszincsiangban” – hangzik a levél, amely szerint az autonóm területre visszatért a nyugalom, és biztosították az összes etnikai csoport alapvető emberi jogait. Három éve nem történt Hszincsiangban terrortámadás – emlékeztettek az aláírók.
Oroszországon és Szaúd-Arábián kívül Kínát támogatta sok afrikai ország, valamint Észak-Korea, Venezuela, Kuba, Fehéroroszország, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szíria, Pakisztán, Omán, Kuvait, Katar, sz Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is.
(MTI)