Bezár!
2019. november 13., szerda, Szilvia, Bulcsú, Enese napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:56 Önismétlő történelem - a vörös Budapest13:40 A legképtelenebb hazugságot kell helyreigazítania az egyik fideszes propagandalapnak13:21 Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több tartományában12:34 Megrendszabályozná a Fidesz a "Tordai-Jakabokat": kitiltást és egyéves fizetésmegvonást is kaphatnak12:00 Berlinben építi meg első európai gyárát a Tesla11:40 Megkezdődött az Iszlám Állam tömeggyilkos emírjének pere Budapesten11:22 Továbbra is érkeznek az esélytelen rakéták a Gázai övezetből Izraelbe11:13 Muzulmánok ellen tervezett fegyveres támadással gyanúsítanak két lengyelt10:44 A Japán Birodalmi Haditengerészet jelentősebb technikai fejlesztései09:55 Napi Bencsik: Mészárosék nem loptak, szerencsésen versenyeztek09:29 Az oroszbarát szocialisták megbuktatták az EU felé közeledni akaró moldovai kormányt08:44 Erre tart a klímabolsevizmus: Jane Fonda már nürnbergi pereket akar azok ellen, akik nem harcolnak velük08:33 Leleplezett mélyállam: megnevezték a Trump-Zelenszkij beszélgetés kiszivárogtatóját07:58 Ideiglenes elnökké nyilvánította magát a bolíviai szenátus egyik alelnöke07:45 Zivatarokra és széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Meghosszabbították az elfogott ukrán tengerészek őrizetét

Reklám

Egy moszkvai bíróság szerdán három hónappal meghosszabbította annak a 24 ukrán tengerésznek az őrizetét, akiket a Kercsi-szorosnál történt tavaly novemberi tengeri incidens során fogtak el az orosz határ állítólagos megsértése miatt.
A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a bűnügyi nyomozás lezárult, az eljárásnak ebben a fázisában a gyanúsítottak és védőik az ügy irataival kezdtek el ismerkedni. A tárgyaláson jelen volt Ljudmila Deniszova ukrán emberi jogi biztos, valamint az ukrán és más európai országok konzulátusainak képviselői.
Ukrajna külügyminisztériuma határozottan tiltakozik a moszkvai törvényszék döntése ellen, amellyel 2019. október 24-ig meghosszabbította a 24 ukrán haditengerész illegális őrizetét, akiket az oroszországi föderáció fogott el a Kercsi-öbölben 2018. november 25-én – olvasható a kijevi tárca közleményében. Az ukrán diplomáciai tárca szerint az ilyen cselekedetek a szuverén immunitás durva megsértésének minősülnek, ami a hajókra és a haditengerészekre is kiterjed az ENSZ tengerjogi egyezménye és a nemzetközi jog szerint is.
2018. november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette.
Az ENSZ tengerjogi egyezményével összhangban felállított állandó bíróság május 25-én hozott határozatában kimondta, hogy Oroszországnak haladéktalanul szabadon kell bocsátania a 24 ukrán haditengerészt, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót. Nem kötelezte viszont a bíróság Oroszországot a tengerészek ellen indított büntetőeljárás beszüntetésére. A dokumentum szerint június 25-ig kellett Moszkvának számot adnia arról, milyen intézkedéseket tett a határozat végrehajtása végett.
A TASZSZ szerint az orosz külügyminisztérium által a június 26-án Ukrajnának és a Nemzetközi Tengerjogi Bíróságnak (ITLOS) küldött jegyzékben felsorolták azokat a lehetőségeket, amelyeket az orosz jogrend lehetővé tesz Ukrajnának a tengerészek kiszabadításához. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azonban visszautasította ezt az ajánlatot.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready