Magyarázatot kért az afgán kormány kedden Washingtontól Donald Trump amerikai elnök Afganisztánnal kapcsolatos megjegyzései miatt – tudatta kedden közleményében a kabuli elnöki hivatal.
Donald Trump hétfőn Imran Hán pakisztáni kormányfővel tárgyalt, és azt mondta, hogy akár egy hét alatt megnyerhetné az afganisztáni háborút „de egyszerűen nem akarok tízmillió embert meggyilkolni”.
Tekintettel az Afganisztán és az Egyesült Államok közötti sokoldalú viszonyra, az afgán kormány diplomáciai csatornákon magyarázatot kér az amerikai elnöknek a nyilatkozatáról – olvasható a közleményben.
Asraf Gáni afgán elnök a közleményben tudatta: Afganisztán történelme során számos válságot képes volt megoldani. „Az afgán nemzet soha nem tűrte el, és ezután sem fogja, hogy bármilyen külföldi hatalom döntsön a sorsáról” – közölte.
Trump megjegyzései tovább nehezíthetik a tálibok és az afgán kormány közötti békeegyezmény megkötését. Zalmay Khalilzad amerikai különmegbízott, aki kedden utazik Kabulba, hogy folytassa a tárgyalásokat, a Twitter mikroblogon megjegyezte, hogy Trump ismételten hangsúlyozta, szükség van a tárgyalásos békére.
„Az afganisztáni háborúban nincs észszerű megoldás, a békét politikai rendezés útján kell biztosítani” – szögezte le.
(MTI)