Az amerikai-kínai kereskedelmi viszály eszkalációja miatt az idén várhatóan hétévi mélypontra lassul a világgazdaság növekedése, és jövőre még gyengébb globális teljesítmény várható – áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott, lefelé módosított negyedéves globális előrejelzésében.
A nemzetközi hitelminősítő 36 oldalas tanulmányában közölte, hogy 2019 egészére 2,6 százalékos növekedést vár a világgazdaságban a tavaly mért 3,2 százalékos bővülés után.
A Fitch elemzői kiemelik, hogy az általuk várt idei növekedés 2012, vagyis az euróövezeti adósságválság legintenzívebb időszaka óta a leglassabb lesz.
A cég hangsúlyozza: a tavalyi évhez mért 0,6 százalékpontos éves összevetésű idei globális lassulás a legnagyobb mértékű lesz azóta, hogy a recessziós időszakot követő 2010-es megugrás után 2011-ben stabilizálódott a világgazdaság növekedési üteme.
A Fitch Ratings jövőre 2,5 százalékos globális növekedést vár. A cég közölte: az idei és a jövő évi világgazdasági növekedésre szóló új prognózisát egyaránt 0,2 százalékponttal rontotta a júniusban kiadott előző előrejelzéséhez képest.
(MTI)