2020. május 29., péntek, Magdolna, Léna napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:42 Látogatható az egykori szovjet atombunker Dunavarsányban22:12 "Mesterséges esővel" előznék meg az erdőtüzeket Indonéziában21:50 Minneapolisban újra eljött a lehetőség egy jó kis fosztogatásra21:41 Franciaország az Európán belüli határok június 15-i megnyitását szorgalmazza21:20 30 migránst végzett ki egy líbiai embercsempész családja20:45 Németországban bekérették az orosz nagykövetet a Bundestag elleni 2015-ös hackertámadás ügyében20:28 A cigánybűnözés ellen vonult a Mi Hazánk és több szurkolói csoport, a rendőrök tüntetőket vegzáltak19:24 Cserkésztüzek lobognak hazánk szétszakításának 100. évfordulóján18:42 Az alkoholproblémák 29 gén számlájára írhatók18:24 Megint bemocskolták az úzvölgyi temetőt a magyargyűlölő, történelemhamisító oláhok18:16 Horvátország teljesen megnyitja határait több uniós ország előtt17:57 Újabb adalék az úzvölgyi katonasírok történetéhez17:27 Iskolaőrséget hoz létre a kormány, 12 év felett büntethetők lesznek a tanárokra támadó cigánybűnözők17:14 Több ezer embert bocsát el a Boeing, és újraindítja a 737 MAX gyártását16:39 Öten meghaltak egy balesetben a 710-es főúton Balatonkenesénél
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Amikor egy narkomán, korosodó, "jemeni hátterű" izraeli zsidó lány hirtelen bekerül a nagypolitikába

Reklám

Amint arról mi is beszámoltunk, pénteken az orosz bíróság hét és fél év börtönre ítélt egy 26 éves izraeli lányt, aki az idén áprilisban Indiából hazafelé Moszkvában kívánt átszállni az Izraelbe tartó repülőgépre. Csakhogy a drogkereső kutya a kézipoggyászában kiszimatolt 9,6 gramm indiai kannabiszt, s az oroszok végül kábítószer-csempészésért állították bíróság elé. Időközben kirajzolódni látszik a kép: Izraelben azért nem adtak ki Amerikának közel négy esztendeig egy oroszországi zsidó „hackert”, s mert cserébe szerették volna elérni, hogy Washington engedje Izraelbe Jonathaní Pollard zsidó kémet. A „hacker” sokat tudhat az orosz titkosszolgálatról, s ezért Moszkva már régebben szerette volna megakadályozni a kiadását Washingtonnak. „Ná’ámá Jisszáhár most azonban érett gyümölcsként hullt az oroszok ölébe”, s érte kérhetik Alekszej Burkov elengedését Oroszországba – írja a Jediot Áháronot.
Zoom
Alekszej Burkov és Náámá Jisszáhár – vajon kicserélik-e a két zsidót?
Alekszej Burkovnak, az Izraelben 2015 decembere óta – nem véletlenül fogva- és visszatartott – orosz állampolgárságú zsidó férfinak a neve újra fölbukkant a hírekben, miután a 26 éves, narkomán, élveteg izraeli Ná’ámá Jisszáhárt tegnapelőtt, Oroszországban a bíróság hét és félévi szabadságvesztésre ítélte. De végül is, ki ez „hackernek” mondott, Izrael számára már évekkel ezelőtt fontos ütőkártyává lett férfi? Burkovot 2015 decemberében, tehát közel négy évvel ezelőtt amerikai elfogató parancs nyomán kapcsolta le a Lodi Ben Gurion Nemzetközi Légikikötőben az izraeli titkosszolgálat. Burkov kiadását ezután előbb Washington, majd Moszkva kérte Izraeltől. Csakhogy Izrael bírósági eljárások elhúzódására hivatkozva 2016 óta máig nem adta ki Amerikának.
Pedig néhány hónappal ezelőtt már az Izraeli Legfelsőbb Bíróság is úgy döntött, hogy Burkovot igenis ki kell adni Amerikának. Izraeli hírmagyarázók szerint Izrael azért húzza lassan négy éve a férfi kiadását, mert szeretné rávenni a nagy barátot, hogy ő meg engedje Izraelbe távozni az Amerika ellen Izrael javára kémkedett, s ezért hosszú éveket börtönben ült Jonathan Pollardot. A jelek szerint Pollard kiengedésére biztonsági meggondolásokból még a Donald Trump elnökölte Amerika sem hajlandó. Amíg folyt a színfalak mögötti alkudozás Izrael és Amerika között, az idén nyáron Alekszej Burkov személye még inkább felértékelődött.
Zoom
Náámá Jisszáhár – nem adják olcsón az oroszok
Az oroszok az idén áprilisban lefogtak ugyanis egy Ná’ámá Jisszáhár nevű, 26 éves izraeli narkomán nőt kábítószer-csempészés miatt a seremetyjevói repülőtéren. Az indiai füvező partikról hazatérőben levő, már korosodó izraeli lány (származási országában, a muszlim Jemenben ugyanis egy 26 éves lánynak már semmi esélye a házasságra – H. J.) lefogása és - mint az előre várható volt - bírósági elmarasztalása lehet az oka annak, hogy az Izraeli Legfelsőbb Bíróság döntése ellenére az izraeliek most már az oroszokkal is „fogolycserére” gondolnak, s az utóbbi hónapokban ezért sem siettek Burkov kiadásával Amerikának. Az időhúzást Izraelben hivatalosan azzal magyarázzák, hogy az Izraeli Legfelsőbb Bíróság döntését még Ámír Oháná igazságügyi miniszternek is jóvá kell hagyni.
Alekszej Burkov ellen az amerikaiak már 2015 nyarán megírták a vádiratot, amely szerint az oroszországi zsidó férfi 2009 és 2013 között az általa működtetett illegális weboldalon mintegy 150 ezer (!), főleg amerikai állampolgár adatait szolgáltatta ki illetékteleneknek. Az amerikai hatóságok közel 20 millió dollárra teszik a Burkov által megvezetett emberektől kicsalt összeg nagyságát. A bűnöző szinte az izraeli letartóztatásának pillanatáig működtette a Cybercrime Forum nevű oldalt, amelynek célja az volt, hogy összehozza egymással, segítse a professzionális internetes bűnözőket.
Zoom
Náámá Jisszáhár – kiszabadításáért Bibi is ringbe szállt
Lefogása után nem sokkal, 2016-ban Amerika már kérte is Burkov kiadását Izraeltől, amelyet a Jeruzsálemi Körzeti Bíróság jóváhagyott. Csakhogy 2017 elején Moszkva is hasonló kéréssel jelentkezett. Az oroszok azzal indokolták a kérésüket, hogy hasonló bűncselekmény elkövetése miatt ők is kiadtak egy vádiratot a „hacker” ellen. Burkov közben izraeli ügyvédjén keresztül bejelentette, hogy ő azt szeretné, ha inkább Oroszországnak adnák ki az izraeliek… Ezután született meg az Izraeli Legfelsőbb Bíróság jóváhagyó jogerős döntése, ám a végszó kimondására illetékes Ámír Oháná, igazságügyi miniszter azóta is hallgat…   
A Ná’ámá Jisszáhárt tegnapelőtt 7 és félévi börtönre ítélő orosz bírósági döntés után az általában jól értesült RT orosz hírtévé jelentette: Alekszej Burkov családja arra kért néhány vezető orosz diplomatát, hogy intézzék el Izraellel Burkov kicserélését a 26 éves zsidó nővel. Magyarán, a narkomán izraeli nőért cserébe Izrael ne Washingtonnak, hanem Moszkvának adja ki Burkovot. Binjámin Netanjáhu még a pénteki bírósági ítélet után kérdésre válaszolva elmondta: Ná’ámá Jisszáhár szabadon bocsátását még az idén szeptemberben, a Szocsiban tett látogatása folyamán személyesen kérte Putyin orosz elnöktől. Csakhogy az Izraeli Legfelsőbb Bíróság döntésére hivatkozva az ügyben eljáró izraeli illetékesek ekkor már egyértelműen kijelentették: Burkovot Amerikának kell kiadni. Netanjáhu pénteken, az oroszországi ítélet után beszélt Ná’ámá Jisszáhár édesanyjával, s megígérte neki, hogy Izrael és személy szerint ő mindent megtesz a lánya kiszabadítása érdekében.
Zoom
Alekszej Burkov – Izrael aduásza lett
Az egyre többszereplős ügyben két kérdés is fölvetődik. Izrael miért nem adta ki Amerikának Burkovot, amikor belátta, hogy az Amerika ellen Izrael javára kémkedő Jonathan Pollardot Washington semmi áron nem hajlandó elengedni? A második, talán még fontosabb kérdés: Moszkvának miért olyan fontos Burkov „megmentése”, pontosabban az, hogy Izrael ne Washingtonnak adja ki?
Ezekre a kérdésekre a Jediot Áháronot című izraeli újságnak a jemeni származású (ma inkább úgy mondanák: „jemeni hátterű” – H. J.) zsidó nő tegnapelőtti oroszországi elítélését követően, tegnap a Jediot Áháronotban megjelent hír adja meg a választ. Az izraeli repülőtéren, 2015 decemberében Burkovval együtt lefogták annak tettestársát, egy bizonyos Ruszlán Jeliszejev (42) nevű ukrán férfit is, akit viszont Izrael tétovázás nélkül kiadott Amerikának. Jeliszejevet időközben már hatévi börtönre el is ítélte egy amerikai bíróság. Kobi Margolov, a kiadott Jeliszejev izraeli ügyvédje elmondta, hogy az oroszok komoly erőfeszítéseket tesznek Burkov Oroszországnak történő kiadatása érdekében. Még azzal a hamis állítással is igyekeztek alátámasztani a kérésüket, hogy a férfi ellen gyilkosság elkövetése ügyében is nyomozni kívánnak. „Úgy vélem, Burkov sok mindent tud, s ha kiadják Amerikának, s együttműködik a nyomozókkal, sokat árthat az oroszoknak. Az oroszok ezért igyekeznek mindenáron megakadályozni a kiadatását Amerikának”, mondta a Jediotnak az izraeli ügyvéd.
Zoom
Alekszej Burkov és Náámá Jisszáhár – vajon kicserélik-e a két zsidót?
Kobi Margolov ügyvéd utalt rá: Burkov sokkal fontosabb Moszkva számára, mint egy mezei orosz „hacker”. Burkov igen sok titok birtokában lehet (Izraelben összefüggésbe hozzák Burkov nevét a legutóbbi amerikai elnökválasztások kimenetelét befolyásoló, feltételezett orosz beavatkozással – H. J.), s ezért Moszkvának alapvető nemzeti és titkosszolgálati érdeke fűződik ahhoz, hogy mindenáron megakadályozza a kiadását Washingtonnak. Az oroszok már Burkov zsidó mivoltával igyekeztek ráhatni Izraelre: néhány oroszországi rabbi ugyanis arra kérte a zsidó állam hatóságait, hogy ne adják ki Burkovot Amerikának, mert ott a zsidósága miatt rosszul bánhatnak vele… Az ügyvéd elmondta még: Vlagyimir Putyin elnök utasítást adott Oroszország Külügyminisztériumának, s rajta keresztül hazája izraeli nagykövetségének, hogy tegyenek meg mindent Burkov Amerikának történő kiadása ellen.
Izraeli diplomaták állítólag már korábban közölték az oroszokkal, hogy az Izraeli Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében Burkovot ki kell adni Amerikának. A Jediot Áháronot újság megfogalmazása szerint ezért az oroszok csak a megfelelő alkalomra vártak annak érdekében, hogy Izraelt jobb belátásra bírják, azaz, a zsidók gondolják meg még egyszer, kinek adják ki Burkovot, s „a fiatal izraeli nő, Ná’ámá Jisszáhár szinte érett gyümölcsként hullt az oroszok ölébe” (a kérdés ismét csak az: Izrael miért és mire várt közel négy éven keresztül Burkov kiadásával? – H. J.). A cikkíró ezzel együtt hírmagyarázókra hivatkozva megjegyzi: az oroszok szigorúan büntetik a kábítószerrel kapcsolatos, külföldi turisták elkövette bűncselekményeket, s a büntetés mértéke általában nem áll arányban a az elkövetett bűncselekménnyel, de Ná’ámá Jisszáhár esetében „az oroszok egyszerűen megbolondultak”.
Zoom
Netanjáhu és Putyin Szocsiban – a megbeszélésen Náámá ügye is szóba került
A cikkíró emlékeztet rá, hogy Ná’ámá Jisszáhár pénteki bírósági tárgyalása előtti órákban a Kreml-közelinek ismert RT orosz hírtévé kiszivárogtatta, hogy Izrael elutasította a „fogolycserére” vonatkozó orosz ajánlatot. Jeruzsálemben az RT hírének hallatán leesett a tantusz, s megértették, hogy az oroszok kellemetlen helyzetbe kívánják hozni Izraelt. Pontosabban, az oroszok azt szeretnék elérni, hogy a közvélemény gyakoroljon nyomást az izraeli kormányra azért, hogy Ná’ámá Jisszáhár szabadon engedése fejében Burkovot ne adják ki Amerikának.
Valószínűleg nem véletlen, hogy Ámír Oháná, jelenlegi izraeli igazságügyi miniszter még mindig nem írta alá Burkov Amerikának történő kiadását elrendelő bírósági döntést. Mi meg az izraeli polgárokkal együtt kíváncsian várjuk: előbb kerül-e szabadlábra és haza, Izraelbe Ná’ámá Jisszáhár, mint amikor Bibi bevonul majd a fehérgalléros bűnözőknek fenntartott Má’ászijáhu nevű büntetés-végrehajtó intézetbe.
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready