A szíriai kurd fegyveresek arról tájékoztatták az Egyesült Államokat, hogy az ötnapos tűzszünet lejárta előtt visszavonultak a Törökország által szorgalmazott északkelet-szíriai biztonsági övezetből – közölte az al-Arabíja pánarab hírtelevízió kedden, egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselőre hivatkozva.
A hírtelevízió értesülése szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka ennek megfelelő tartalmú üzenetet küldött Mike Pence amerikai alelnöknek, aki múlt hét csütörtökön tető alá hozta a tűzszüneti megállapodást Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni mozgalmi néven ismert SDF-parancsnok szerint csapatai teljesítették a megállapodásból fakadó minden kötelezettségüket. A török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint a fegyvernyugvás török idő szerint kedd este 22 óráig tart.
Az amerikai tisztségviselő egyben elmondta, Washington és Ankara ismét felvette a kapcsolatot. Mint mondta, most megállapodásra kell jutniuk, hogy a visszavonulás megtörtént-e, illetve a török hadművelet felfüggesztése az offenzíva tartós leállítását eredményezi-e.
Redur Halil, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet szóvivője szerint Törökország ennek dacára folytatja támadásait, de már a kialakítandó biztonsági övezet peremén túl. Hozzátette, a török haderő és a vele szövetséges szíriai arab milíciák 15 kurd falut foglaltak el Kobane városának térségében, s folytatják előretörésüket.
A YPG adja az SDF ernyőszervezet gerincét.
Halil szintén arról beszélt, hogy a kurd fegyveresek teljesítették a tűzszüneti megállapodásban foglaltakat, és elhagyták a Rász el-Ain és Tell-Abjad települések között húzódó 120 kilométeres határszakaszt. A kurdok szerint a megállapodás erre a határszakaszra vonatkozik, ugyanakkor Ankara az Eufrátesz folyótól az iraki határig tartó, 440 kilométer széles biztonsági övezetet akar kialakítani.
A török elnök kedden közölte: eddig 700-800 milicista hagyta el a kijelölt területet, de állítólag a fennmaradó 1200-1300 is gyorsan ki fog vonulni onnan.
(MTI)