Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek – közölte ügyvédje. Jay Sekulow tudatta, a kerületi fellebbviteli bíróság múlt heti döntése téves.
Szerinte alkotmánysértő lenne, ha az ügyészség büntetés terhe melletti idézést küldene a Donald Trump könyvelését intéző cégnek, hogy adja ki az elnök vállalati és személyes adóbevallásait nyolc évre visszamenőleg.
Az ügyészek a dokumentumokat felhasználhatják egy vádhatósági vizsgálathoz, figyelmen kívül hagyva az elnök hivatkozását mentességére.
Cyrus Vance, az üggyel foglalkozó demokrata párti ügyész belement, hogy a könyvelő cégnek (Mazars) ne küldjenek büntetés terhe melletti idézést, Trump ügyvédei a döntés visszavonását és általában a dokumentumok további megőrzésének szavatolását várják el, noha bevett gyakorlat, hogy az amerikai elnökök közzéteszik adóbevallásaikat.
Trump erre nem hajlandó, amiért már nemcsak a bírálatokkal, hanem perrel is szembenéz. Az MTI szerint elemzők úgy vélik, hogy a most a legfelsőbb bírósághoz benyújtott beadványa az utolsó kísérlet lehet az adóbevallásai titkosságának megőrzésére. Ha nem utasítják el, akkor a döntés 2020 nyarára, nem sokkal az elnökválasztás előtt várható.
Szerdán egy ettől független ügyben Washington egyik szövetségi fellebbviteli bírósága zöld utat adott a képviselőházi ellenőrzési bizottság kérésének, hogy bekérhesse a Mazars cégtől Trump pénzügyi dokumentumait. Az elnök ügyvédjei már jelezték, hogy ezt a döntést is megtámadják a legfelsőbb bíróságon.
(24.hu - MTI)