További öt halottat találtak a tenger mélyén az olasz parti őrség búvárai vasárnap, ezzel 18-ra emelkedett a november 23-án Lampedusa szigeténél felborult és elsüllyedt migránshajó áldozatainak száma. Ezzel egy időben 8 migránst az Alan Kurdi civilhajóról szállítottak Lampedusára.
Az olasz parti őrség közlése szerint négy embert a hatvan méter mélyre süllyedt hajón találtak meg, egy személy holtteste a víz felszínén lebegett. A tetemeket Lampedusa szigetére szállították.
Az áldozatok keresése november 23. óta folyik, eddig 18 halottat találtak meg. A kutatást az olasz parti őrség búvárjai végzik kis méretű, távvezérelt tengeralattjáró segítségével.
A migránsokkal teli hajó Líbia partjairól indult, és önerőből jutott el egészen a dél-olaszországi Lampedusa partjáig, ahol a viharos tengeren felborult. Segélyjelzést sem adott, a balesetről olasz halászok értesítették a parti őrséget, amely azonnal megkezdte a mentést: 149 embert sikerült élve kiemelni a tengerből. Az első órákban 5 halottat találtak, a többi holttestet azóta a tenger mélyén kutatták fel.
A Lampedusa partjainál életüket vesztett migránsok holttesteit az orvosszakértői vizsgálat után a szigeten tartják, esetleges családtagok jelentkezésére várva. Bizonyos határidő után az olasz állam temeti el őket.
Ezt megelőzően az október 7-re virradó éjszaka borult fel egy hajó, amelyen mintegy 50-en utaztak: 22 személyt sikerült kimenteni, valamint 13 holttestet találtak.
"Egyedül szedjük össze a halottakat a tengeren, egyedül siratjuk és temetjük el őket, teljes közönytől övezve" - mondta Salvatore Martello lampedusai polgármester.
Az olasz parti őrség vasárnap 8 embert szállított Lampedusára az Alan Kurdiról, amely 80 mérföldnyire van a szigettől. A Sea-Eye civilszervezet hajója 77 migránst vett fedélzetére Líbiánál, és Olaszországtól kért kikötési engedélyt. A Lampedusára szállítottakat súlyos egészségügyi állapotuk miatt kellett evakuálni.
(MTI)