Bezár!
2020. augusztus 14., péntek, Marcell napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Összeborultak Gyurcsány körül a ballibek: minden körzetben egy jelöltet indítanak22:14 London 2012 - eddig 139 doppingesetre derült fény21:42 Az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött Izraellel - azt hazudják, ez menti meg Palesztinát21:23 WHO-szakértő: a lazább magatartásnak is köszönhető a járvány újabb előretörése21:05 Vicces jenkik: ők mindenhol beavatkoznak, de ha más teszi, akkor "aggódni" kezdenek19:44 Bejrút: az FBI is részt vesz a nyomozásban19:14 Letartóztatták Azerbajdzsán szerbiai nagykövetét18:52 Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot18:31 Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma17:50 Raktárba került jobboldaliság: anarcho-kommunistákat pénzel a kormány17:22 Egymillió alá csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban16:56 Romániában ismét csúcsot döntött a napi megbetegedések és elhalálozások száma16:35 Szükségállapotot vezettek be a libanoni fővárosban16:07 Mindenki megnyugodhat: Biden alelnöke ugyan színes, de a családja zsidó, és támogatja Izrael telepespolitikáját is15:47 Netanjahu: az Egyesült Államok állította le az annektálást
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

"Túszokat" cserélt az Egyesült Államok és Irán

Reklám

Irán elengedett szombaton egy három éve fogva tartott, elítélt amerikai állampolgárt, cserébe az Egyesült Államok szabadon bocsátott egy bebörtönzött iráni állampolgárt – közölte Donald Trump amerikai elnök, illetve teheráni részről egy iráni tisztségviselő.
A Fehér Ház által kiadott közleményben az amerikai elnök bejelentette, hogy a kínai származású, amerikai állampolgárságú Xiyue Wang már úton van repülőgéppel az Egyesült Államok felé. Egy iráni tisztségviselő ugyanakkor azt közölte, hogy az Egyesült Államokban kiengedték a börtönből az iráni Masszúd Szoleimánit.
Trump nem tett említést a közleményben Szoleimáni elengedéséről, de megköszönte az amerikai érdekeket Teheránban képviselő svájci kormánynak, hogy közreműködött annak érdekében, hogy Wangot elengedjék.
Donald Trump szombaton Twitter-üzenetében köszönetet mondott az iráni kormánynak is „a nagyon igazságságos tárgyalásokért”. „Látják, mégiscsak meg tudunk egymással állapodni” – írta az amerikai elnök.
Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter még a hivatalos bejelentés előtt jelezte, hogy küszöbön áll egy fogolycsere Washington és Teherán között.
Az amerikai állampolgárságú Wang a Princeton Egyetemen végzős hallgatója, aki 2016-ban doktori disszertációjához végzett kutatómunkát Iránban, ahol azonban kémkedéssel vádolták meg, amit családja és az egyetem is cáfolt. 2017-ben a kémvád alapján 10 év börtönre ítélték.
Szoleimáni őssejtkutatással foglalkozó iráni tudós, akit 2018 októberében a chicagói repülőtéren tartóztattak le, mert állítólag biológiai anyagokat akart Iránba csempészni a teheráni atomprogram miatt elrendelt amerikai szankciók megsértésével.
Mindkét ország a másiknak több állampolgárát tartja fogva, és kölcsönösen követelik szabadon bocsátásukat. Washington és Teherán között nőtt a feszültség, mióta Donald Trump tavaly felmondta az Iránnal annak atomprogramjáról 2015-ben kötött hathatalmi megállapodást, és visszaállította az ellene elrendelt büntetőintézkedéseket, amelyek súlyos csapást mértek az iráni gazdaságra.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready