2020. január 20., hétfő, Sebestyén, Sebő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:03 Felmenthetik a férfit, aki meg akarta ölni szüleit12:41 Dróntámadást hajtottak végre egy orosz bázis ellen Szíriában12:27 Vádat emeltek tömegszerencsétlenség okozása miatt egy metróvezető és egy forgalomirányító ellen12:11 Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat11:46 Az most a téma Amerikában, milyen mintájú egyenruhában kellene "rejtőzködni" az űrben11:19 "Nem vagyunk egyek" - Zsindex-alapító mutatja meg, miért teljesen fölösleges a Pokorni-félék alázkodása a bosszú népe előtt10:25 2015 óta 100 milliárdot költött propagandára a kormány10:03 Tucatjával nyithattak illegális hoteleket Budapesten09:40 Ausztrália: tűzvész közben jég- és porvihar09:11 Fekete-Győr máris szívesen megszabadulna a ballib versenytársaktól - csak Gyurcsányt tartaná meg08:41 Kényszerszabadságra küldték a Fehér Ház európai és orosz kérdésekkel foglalkozó tanácsadóját08:27 Lezajlottak az időközi választások07:46 Csaknem háromszáz határsértővel szemben intézkedtek a hét végén07:31 Gerinctelen, bárhol átfér és jól rejtőzködik - állítólag a polipokról mintázták ezt a robotot06:56 Szkíta kori település maradványaira bukkantak Szolnokon
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Csak jelképes büntetést kapott egy lengyelekre tüzet nyitó komcsi pribék

Reklám

Három és fél éves letöltendő szabadságvesztésre ítélete pénteken a sziléziai Katowicében működő bíróság a helyi Wujek bányában az 1981-es hadiállapot kihirdetése utáni sztrájk brutális leverésében részt vevő egyik belügyes fegyverest.
Az ítélet nem jogerős, az elítélt Roman S. ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezni fog ellene. Az ügyészség még nem döntött ez ügyben.
A Wujek bányában szervezett sztrájk leverése során 1981 december 16-án 9 bányász veszítette életét, 21-en megsérültek. Ez volt a Wojciech Jaruzelski tábornok által kihirdetett, több tucat ember halálával és tízezrek internálásával járó hadiállapot első és egyben legvéresebb tragédiája.
A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészségi tagozata azzal vádolta meg a jelenleg 62 éves Roman S.-t, hogy az egykori különleges belügyi alakulatok (ZOMO) tagjaként tüzet nyitott a sztrájkolókra. A vádlott viszont nem vallotta be ezt, bár nem tagadta, hogy a ZOMO-osztag tagjaként jelen volt a sztrájk leverésnél. A neki felrótt tetteket az ügyészség kommunista és emberiesség elleni bűntettnek minősítette, és 10 éves börtönbüntetést követelt.
A bíróság viszont csak a kommunista bűntett elkövetésében találta vétkesnek a férfit. Ennek alapján alkalmazta az 1989-ben Lengyelországban kiadott - az emberiesség elleni bűntettekre nem vonatkozó - amnesztiát, mely nyomán az általa 7 évesre szabott szabadságvesztést 3,5 évesre csökkentette.
A tárgyaláson jelen volt a bányasztrájk egyik vezetője, Stanislaw Platek, aki igazságosnak találta az ítéletet, és kiemelte: Roman S. az adott ZOMO-alakulat egyetlen tagja, aki a per során bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól. Felidézte: a sztrájk résztvevői néhány évvel ezelőtt kiadtak egy nyilatkozatot, melyben maguk részéről megbocsátásról beszéltek, erre viszont a sztrájk leverésében részt vevők közül eddig senki sem reagált.
A Wujek bányában kitört sztrájk brutális leverésében részt vevő ZOMO-tagok többségét elhúzódó perek után, 2008-ban ítélték el. A 90-es évek elején Németországba költözött Roman S.-t viszont csak idén júniusban, horvátországi útja során, nemzetközi elfogatóparancs alapján vették őrizetbe. Ezt követően Lengyelországban előzetes letartóztatásba helyezték, ezt a rendelkezést a bíróság pénteken meghosszabbította. A végleges döntést feltehetőleg nyárig adják ki.
Az ítélet éppen az 1981-es hadiállapot meghirdetésének 38. évfordulóján született. A hadiállapot két fő felelőse - Jaruzelski, valamint Czeslaw Kiszczak tábornok, egykori belügyminiszter - ellen folytatott pereket többször felfüggesztették, letöltendő szabadságvesztésre soha nem ítélték el őket.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready