2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:03 Kivizsgálják a repülőtéren órákat veszteglő légijárat ügyét18:43 A fasiszta brigantik már a DK-ba is befurakodtak: 2,6% nem akarta Ferit elnöknek18:34 A hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Afganisztánban17:53 Iskolai mészárlásra készülő kercsi tizenéveseket vettek őrizetbe17:32 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével13:42 Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba13:28 Hűtött migránsok a bolgár-román határon - nem okozott nekik gondot a hatezer eurós menetjegy
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Blokád alá vettek egy olajterminált a Haftar-hívek

Reklám

Blokád alá vettek egy nagyobb olajterminált szombaton a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjének, Halífa Haftar tábornoknak a hívei.
Pénteken a Haftar erői által ellenőrzött Kelet-Líbia törzsi vezetői bejelentették, hogy lezárják az olajmezőket és terminálokat a régióban. Szerintük ugyanis az olajterminálok bevételeit a rivális, ENSZ-támogatású tripoli kormány arra használja, hogy a szövetségese, Törökország által küldött harcosokat finanszírozzon.
Szombaton tüntetők megakadályozták, hogy az állami tulajdonban lévő Arabian Gulf Oil Company nevű olajipari céghez tartozó tartályhajó kikössön a tobruki Hariga kikötőben – közölte Szaláh Szakndeel, az Arabian Gulf Oil Company alkalmazottja. A cég válaszul termeléscsökkentést rendelt el olajmezőin – mondta a dpa német hírügynökségnek.
A harigai kikötőn keresztül becslések szerint naponta 110 ezer hordó olajat exportálnak.
Az olajexport a líbiai nemzeti jövedelem fő forrása, a líbiai Nemzeti Olajtársaság (OIC) szerint az olajkivitelből származó bevételek 2019-ben mintegy 42 milliárd dollárnak (több mint 12 730 milliárd forintnak) megfelelő összeget tettek ki. Az OIC figyelmeztetett: a kelet-líbiai olajlétesítmények lezárásának következtében naponta körülbelül 800 ezerrel kevesebb hordó olajat termelnek ki, ami becslések szerint naponta 55 millió dollárnak (több mint 16 milliárd 670 millió forintnak) megfelelő összegű bevételkiesést jelent.
– Az olaj- és gázszektor a líbiai gazdaság éltető ereje, és a líbiai nép egyetlen jövedelemforrása – fogalmazott egy közleményben Musztafa Szanalla, az OIC vezetője. – Az olaj és olajlétesítmények a líbiai népé. Nem kártyák, amelyeket ki lehet játszani a politikai ügyek megoldása érdekében – tette hozzá.
Az LNA egyik szóvivője azonban védelmébe vette a lépést, azt állítva, hogy maguk a líbiaiak zárták le a létesítményeket.
A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.
Vasárnap Berlinben nemzetközi konferenciát rendeznek a német kormány és az ENSZ szervezésében a líbiai helyzet stabilizálása érdekében.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready