Borisz Nyemcov meggyilkolt "orosz" ellenzéki politikusról nevezik el a prágai orosz nagykövetség előtti teret, amely eddig a Pod kastany (Gesztenyék alatt) nevet viselte. A névváltoztatásról hétfőn döntött a prágai városi önkormányzat Zdenek Hrib kalózpárti főpolgármester javaslatára.
A névváltoztatás a városvezetés által elfogadott határozat szerint politikai gesztus kíván lenni Oroszország felé, és az orosz ellenzékkel, valamint az ottani emberi jogi mozgalmakkal való szolidaritás kinyilvánítása.
"A névváltoztatásnál a polgárok hosszú távú javaslataiból, valamint a cseh emberi jogi hagyományokból indultunk ki. Ezeket nem szabad feledni" - jelentette ki a főpolgármester a döntés után.
A cseh sajtó egy része bírálta a döntést. Milos Zeman államfő pedig kijelentette, hogy a Zdenek Hrib kezdeményezése "csak az emberi kicsinyesség bizonyítéka". Prágában a város önkormányzatában az ellenzéki Cseh Kalózpártnak és koalíciós partnereinek van többsége.
A tér új névtábláját várhatóan február 27-én, Borisz Nyemcov meggyilkolásának ötödik évfordulóján avatják fel. A tér átnevezése adminisztratív problémákat nem vet fel, mert a címen egyedül az orosz nagykövetség van bejegyezve. A névváltoztatást a cseh főváros illetékes szakbizottsága már korábban jóváhagyta.
Borisz Nyemcovot, aki 1997-1998-ban orosz kormányfőhelyettes volt, 55 éves korában, 2015 februárjában ölték meg öt lövéssel a Kreml közelében, néhány órával azután, hogy demonstrációra szólított fel Oroszország Ukrajnában történő katonai beavatkozása miatti. 2017 nyarán egy orosz bíróság öt embert talált bűnösnek a gyilkosságban. Magát a gyilkost, Zaur Dadajevet, aki hátba lőtte a politikust, húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, bűntársaira pedig 6-tól 11 évig terjedő börtönt szabtak ki. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna a gyilkossághoz.
Prágához hasonló lépést tett korábban az amerikai, a litván és az ukrán főváros - Washington, Vilnius és Kijev - is.
(MTI nyomán)