Felgyorsítaná a tálib foglyok szabadon engedését és kész tárgyalni a béke megteremtéséről a radikális mozgalom képviselőivel Asraf Gáni afgán elnök, aki vasárnap a ramadán böjti hónapot lezáró íd al-fitr ünnep alkalmából nyilvánosságra hozott üzenetében közölte mindezt.
A mintegy ötezer tálib fogoly szabadon bocsátása része volt annak a megállapodásnak, amelyet idén februárban kötöttek a tálibok az Egyesült Államokkal. Az alku része a nemzetközi haderő fokozatos kivonása, valamint az ahhoz szükséges biztonsági garancia. Szó van benne a tálibok és a kabuli kormány közötti béketárgyalások megindításáról is. Ez utóbbi előfeltétele a fogolycsere lebonyolítása a felek között.
Az afgán kormány május elején ugyanakkor ezer tálib fogoly elengedése után leállította a folyamatot. Közölte egyben, hogy csupán 1500 tálib szabadulásához járul hozzá, a béketárgyalások is csak ezután kezdődhetnek. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy a tálibok ugyan leálltak az országban állomásozó külföldi haderő elleni támadásokkal, de az afgán erők ellen megsokszorozták műveleteiket.
Éppen ezért okozott meglepetést a radikális mozgalom szombati bejelentése, hogy a ramadán befejeződésének alkalmából, a böjt megtörésének ünnepéhez időzítve egyoldalúan háromnapos tűzszünetet hirdet.
Twitter-üzenőoldalán Gáni üdvözölte a döntést és a kormánykatonák szabadon engedésének folytatását sürgette. Tanácsolta egyben az afgán hadseregnek, hogy méltányolja a gesztust, de támadás esetén védje meg magát.
A tálibok két évvel ezelőtt hasonló tűzszünetet hirdettek a ramadán idején. Tizenhét évi polgárháborús állapot után az volt az első békés szándékú megnyilvánulásuk.
(MTI)