"Pozitív lett a tesztem" – jelentette be Jair Bolsonaro brazil elnök. A 65 éves politikust az után tesztelték hétfőn, hogy belázasodott, és a Covid-19 betegséghez hasonló tünetei voltak.
Zoom
Fotó: Adriano Machado / Reuters
Bolsonaro a hétvégén több tömegrendezvényen is részt vett, a többi között az amerikai nagykövettel is találkozott a július 4-i amerikai függetlenség napi ünnepség alkalmából.
Bolsonaro kezdettől megkérdőjelezte az új koronavírus okozta járvány súlyosságát, “kisebb influenzának” titulálta a betegséget. Azzal vádolta a szövetségi államok kormányait, amelyek kijárási korlátozásokat léptettek életbe, hogy hatalmának megingatása érdekében nagyítják fel a fertőzések és a halálesetek számát. Szerinte a gazdasági válság miatt többen halnak majd meg, mint a járványban.
Latin-Amerika legnagyobb, 210 millió lakosú országában eddig 1 millió 603 ezer 055 fertőzöttet és 64 867 halálesetet regisztráltak.
Frissítés: hidroxiklorokinnal kezelték, teljesen jól van
"Éppen most tudtam meg, hogy pozitív lett a teszt eredménye" - jelentette ki több televíziós csatornának adott interjújában az államfő. Bolsonaro már korábban jelezte, hogy előző nap lázas volt. Hétfő este azt is bejelentette, hogy tüdőröntgenen esett át a hadsereg kórházában.
"Harmincnyolc fokos lázam volt, de a tüdőm tiszta. Az orvosok hidroxiklorokinnal és azitromicinnel (antibiotikum) kezeltek, amitől jobban éreztem magam. Tökéletesen jól vagyok" - tette hozzá Bolsonaro kedden. Kijelentette, hogy ezentúl a lehetőség szerint videokonferenciák segítségével dolgozik.
Március végén egy televíziós beszédében Jair Bolsonaro határozottan lekicsinyelte a vírus jelentőségét. Az elnök "kis meghűlésnek" titulálta a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta betegséget. "Tekintettel a sportos életmódomra, akkor sem kellene aggódnom, ha elkapnám a vírust. Nem éreznék semmit. A legrosszabb esetben olyan lenne, mint egy kis influenza, egy kis nátha" - jelentette ki márciusban.
Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója teljes és mielőbbi felgyógyulást kívánt a betegségből a brazil elnöknek.
(MTI - The Guardian - 24 nyomán)