Egyéni vállalkozók, munkanélküliek ezrei, akiket anyagilag súlyosan érintettek a koronavírusjárvány alatti korlátozások, pénzügyi támogatást követeltek szombaton Izrael második legnagyobb városában, Tel-Avivban.
A megmozdulás annak ellenére megszerveződött, hogy a kormány mindent megtett a tiltakozás leállítására, egyebek között egy csütörtökön nyilvánosságra hozott segélycsomaggal is.
Zoom
Fotó: Avshalom Sassoni / Maariv
A kormányfő Benjámin Netanjahu, valamint Jiszráel Kac pénzügyminiszter pénteken még tárgyalt is az egyéni vállalkozók, az üzlettulajdonosok és a munkanélküliek képviselőivel.
Netanjahu azt mondta, hogy a tervet jóváhagyásra beterjesztették a jövő heti kormánykabinet elé, ezt követően a támogatásokat azonnal átutalják az egyéni vállalkozóknak és üzlettulajdonosoknak.
A tüntetők azonban nem hisznek az ígért terv megvalósulásában, és nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, amíg lehet. A szombati megmozdulás egyik résztvevője a Tizenkettes tévécsatornának azt mondta, akkor hagyják abba a tiltakozást, ha az ígért pénz már a bankban van.
Izraelben a munkanélküliség jelenleg 21 százalékos.
A rendőrség, miközben az országban egyre több a vírusfertőzött, és várható a járvány második hulláma, elővigyázatosságból 1800 főben maximálta a megmozdulás résztvevőinek számát. Ennek ellenére úgy tűnt, hogy ennél sokkal többen vonultak az utcára, a The Jerusalem Post 80 ezres tömegről számolt be.
Az izraeli kormány pénteken öt városban, közte Jeruzsálemben, újra bevezette a kijárási tilalmat. Az egészségügyi minisztérium szombat este megerősítette, hogy az elmúlt 24 órában 1360 újabb fertőzéses esetet regisztráltak.
A bírálatok különösen Netanjahut érintik azért, ahogyan a koronavírusjárványt kezelte az országban. Kritikusai azt vetik a kormány szemére, hogy túl hamar lazított a járványügyi korlátozásokon, és nem tudott felkészülni a járvány egy második hullámára.
(Kuruc.info - MTI nyomán)