David Kaye, a szabad véleménynyilvánításra szakosodott ENSZ-jelentéstevő a sajtó elleni támadásokkal vádolta meg hétfőn a jelenlegi amerikai vezetést, és a globális sajtószabadságra is káros "Trump-hatásról" is beszélt.
Hatéves mandátumának lejártával, utolsó hivatalos genfi sajtótájékoztatóján Kaye arról a reményéről beszélt, hogy véget érnek az amerikai újságírók elleni támadások, ha Donald Trump amerikai elnök kikerül a hivatalából. "Az utóbbi négy évre világosan rányomta bélyegét, hogy különösen ez az elnök miként kezeli a médiát: az, hogy miként becsmérli a sajtót és a véleménynyilvánítás szabadságát" - hangoztatta az ENSZ-jelentéstevő.
Kaye kifejtette, hogy a sajtó elleni támadások szerinte a többi között a tudósítók bírálatából, hamis információk terjesztéséből és a konzervatív sajtóorgánumokkal ápolt partnerségből állnak.
A washingtoni Fehér Ház egyelőre nem reagált az újságírók megkeresésére a témában.
A globális sajtószabadságra gyakorolt hatást firtató újságírói kérdésekre válaszolva Kaye kijelentette: "Világosan látható egy nagyon negatív Trump-hatás". Mint mondta, a korábbi amerikai kormányok jóval kritikusabbak voltak a sajtót ért támadásokat illetően, különösen, ha hasonlóan súlyos ügyről volt szó, mint Dzsamal Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró tavalyelőtti meggyilkolása. Úgy fogalmazott, hogy Trump kormányzata e tekintetben "a megengedés globális kultúráját" hozta létre.
Más témákra térve Kaye komoly aggályait fejezte ki amiatt, hogy a koronavírus-járvány kezdete után egyes kormányok olyan intézkedéseket tettek, amelyek súlyosbították a járványt. "Sajnos, gyakran a hamis információk korlátozásának álcája alatt a kormányok a szabad információáramlás meggátlásának régi eszközeihez nyúltak vissza" - hangsúlyozta a szakértő, anélkül, hogy megnevezte volna, mely országokra gondol.
Bírálta Kínát is, amiért elnyomja a véleménynyilvánítás szabadságát. Hangsúlyozta, hogy ellen kell állni az ilyen törekvéseknek. Úgy fogalmazott, hogy a világ demokratikus része igazi kihívás előtt áll, ami Kínát illeti, tekintettel egyebek között az államilag felügyelt internetre.
(MTI)